El 2021 ha estat un any “intens” per al sector porcí, segons la valoració que en fan des de l’associació de productors Porcat. Intens perquè s’han hagut d’afrontar diferents reptes. Alguns de previsibles, com podia ser la reducció de la demanda de la Xina conforme anava recuperant la cabana afectada per la pesta porcina africana (PPA), però d’altres que no ho eren com són els que deriven de la guerra d’Ucraïna. Per això, des de Porcat, amb la valoració que fan encara amb dades provisionals, consideren que, malgrat tot, s’han superat les adversitats.
“El sector ha resistit bé davant la davallada de la demanda de carn de la Xina i s’han diversificat mercats d’exportació, havent-hi un augment de les vendes a l’exterior a països com Filipines, Corea del Sud o el Japó”, asseguren des de Porcat, que afegeixen també que a nivell de producció es preveu tancar el 2021 amb xifres semblants a les de 2020. 5 milions de tones de carn produïdes a tot l’Estat espanyol, 3 milions dels quals es destinen a l’exportació. Pràcticament la meitat d’aquesta carn de porc s’ha produït a Catalunya, on es calcula haver crescut un 1% respecte al 2020.
Pel que fa als contratemps que s’han hagut de superar, des de Porcat posen l’accent en “l’augment desmesurat dels costos de producció”, però no només pel cost de matèries primeres com el cereal per fabricar pinso, sinó també “en relació amb la seva disponibilitat. A la crisi ucraïnesa, que hi ha influït molt, cal afegir-hi el conflicte laboral al Port de Tarragona, que ha suposat que alguns vaixells hagin preferit altres ports espanyols abans de descarregar a Tarragona”.
Des de Porcat també posen la mira cap a l’administració. “El sector ha fet un gran esforç per adaptar-se al Decret 153 de dejeccions ramaderes”. Asseguren que “les aplicacions de purí es realitzen de forma molt més precisa, a través d’eines com els conductímetres o la geolocalització” i “la justificació del purí produït i aplicat a terra ha estat molt estricte a través dels balanços o la declaració de nitrogen”, però reclamen que “l’esperada revisió del Decret 153 sigui una realitat aviat”. “Cal alleugerir càrregues administratives i redefinir algunes exigències com el nitrogen de referència”, consideren des de Porcat. L’associació de productors també reclama mesures per reduir la cabana de porcs senglars per minimitzar el risc de contagi de la PPA.
{{ comment.text }}