El 2018, Domina i Daniella Omodolor van arribar a Catalunya des de Nigèria amb només 16 anys. Des d’un bon inici l’adaptació no va ser gens fàcil: “Al principi va ser molt difícil per a nosaltres perquè no hi havia massa estrangers al nostre institut i tampoc era fàcil poder-nos comunicar amb ells perquè no sabíem parlar l’idioma”.
Un fet que les va portar a canviar de centre, tot i que les dificultats i obstacles van persistir. Una de les claus que expliquen l’aprenentatge del català ha estat els quatre anys que han format part dels cursos que organitza el Centre de Normalització Lingüística d’Osona i la possibilitat de tenir una parella lingüística per poder practicar l’idioma: “Al CNL fèiem classes orals i escrites i ens assignaven parelles lingüístiques”, és a dir, una persona amb la qual es trobaven una hora a la setmana “per poder-hi parlar i que ens ajudés a guanyar fluidesa lingüística”.
En concret recorden en Dídac, “un professor que ens va marcar positivament”. En l’actualitat han pogut continuar amb els estudis amb total normalitat. La Daniella està estudiant Gestió Administrativa i Comptabilitat i la Domina començarà un grau superior de Química Industrial a Barcelona.
Tanmateix, la Domina recorda en to d’humor que saber català l’ha portat moltes vegades a ser la portaveu de casa: “Aprendre el català ens ha servit molt per poder fer tot tipus de coses. De fet, a casa sempre em diuen que els ajudi a l’hora de fer gestions com demanar cita per anar a l’hospital o a l’Ajuntament”.
Però sobretot destaca que el català l’ha ajudat per poder trobar feina: “Ara em sento més còmoda i amb més confiança per anar a fer entrevistes de feina. La sensació que tinc quan m’entenen és d’una emoció indescriptible d’alegria i satisfacció”.
Mirant enrere aconsellen a tothom que es trobi en una situació similar a la seva d’ara fa cinc anys, que intentin aprendre el català des del primer dia i s’arrisquin a cometre errors per poder avançar i adaptar-se més fàcilment al seu nou entorn.
{{ comment.text }}