EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Hédone, per una sexualitat des del respecte i el plaer

L’associació Hédone, de nova creació a Osona, proposa tallers sobre sexualitat i salut hormonal. Aquest és també el tema de La Marató de TV3 de diumenge, amb actes arreu

Fins i tot pels nascuts a la dècada dels noranta, que ara tenen entre 20 i 30 anys, l’educació sexual la marcava la premissa de prevenir. Embarassos i malalties. L’enfocament acostumava a ser sempre el mateix –vigila, vigila– i el teló de fons, relacions heteronormatives i fal·locentristes.

A les xerrades a escoles i instituts, s’ensenyava als alumnes com col·locar un preservatiu al penis o per què no menystenir els efectes de la coneguda com a pastilla del dia després, però rarament s’hi sentien les paraules clítoris, salut o plaer.

En consonància amb els canvis socials i un context de més llibertat, el punt de partida d’avui en dia és diferent. En un taller amb nois i noies, no és que no es pugui parlar de diversió en anar-se’n al llit amb algú, sinó que la idea del gaudi pren molt més protagonisme, és a dir que s’amplia el concepte de sexualitat i, mentre es trenquen mites i tabús, també es promociona les relacions d’igual a igual o l’autoconeixement a l’hora de donar-se plaer.

Darrere d’aquesta feina –que és de formiga i té el repte de calar en generacions que continuen amb tot mal influenciades per la pornografia– hi ha associacions com Hédone. L’entitat, de nova creació a Osona, ofereix acompanyaments individualitzats, tallers escolars sobre sexualitat i, entre altres, d’específics al voltant de la menstruació o la salut hormonal.

Al capdavant del projecte hi ha Lídia Grau, Glòria Alsina i Laia Jordà, que venen dels camps de l’educació i la ciència i la salut, i es marquen la fita d’acompanyar els joves a “viure la sexualitat d’una manera plaent, lliure i agradable, diferent de la que vam rebre nosaltres al seu moment”. El que intenten, amb dibuixos sobre el clítoris o activitats via cartells físics on hi ha escrites paraules com respecte, consentiment, confiança…, és “abordar la sexualitat amb una mirada àmplia i que hi intervinguin les emocions, l’autoconeixement, la diversitat d’identitats o els límits”. En ple segle XXI pot semblar que tot està fet, però les tres sòcies asseguren que en realitat manquen espais on els joves puguin parlar amb confiança i afegint-hi perspectiva de gènere i mirada feminista.

LA PREGUNTA

La conducta de Puigdemont, com diu el conseller d’Interior, va ser “impròpia”?

En aquesta enquesta han votat 447 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't