La Souhaila viu a Tona des del 2017 amb la seva filla de 8 anys. Acostuma a pagar uns 30 euros de factura de llum. Aviat, però, se li veurà rebaixada. És una de les set famílies que es beneficiarà de l’energia renovable produïda a la teulada de la sala Mossèn Pere Devesa. Tal com explica a EL 9 NOU, destina una part del seu salari –l’únic que entra a casa– per pagar factures, rebuts i altres despeses. “La factura de gas és la més alta i m’arriben uns imports que fan por, la veritat”, reconeix. Per això, considera que el descompte l’ajudarà “molt: em permetrà estalviar una mica i poder pagar altres factures”.
L’Ajuntament de Tona, la Mancomunitat La Plana i la comunitat energètica del municipi, La Tonenca, van signar a l’octubre un conveni de col·laboració per reduir la pobresa energètica. Els serveis socials de la Mancomunitat s’han encarregat de seleccionar les famílies. Tal com explica Janina Nuño, responsable de l’àrea de serveis a les persones de l’ens, el conveni estableix diversos criteris per seleccionar els beneficiaris d’aquesta energia.
“N’hi ha quatre de base”: ser membre de la comunitat energètica, estar empadronat a Tona i residir a menys de dos quilòmetres de la instal·lació, ser titular de subministrament i complir els criteris de risc d’exclusió residencial. Un dels entrebancs que es troben als serveis socials de la Mancomunitat és que alguns propietaris no sempre volen cedir la titularitat del subministrament als llogaters. “No tothom vol perquè a vegades pensen que si hi ha un deute els pot repercutir, però això igualment acaba anant al nom del llogater”, detalla.
A part d’aquests quatre requisits inicials, hi ha un conjunt de criteris que els donen punts per poder rebre aquesta energia. Per exemple, si són beneficiaris del bo social de la seva companyia elèctrica (com Endesa, vegeu requadre superior), si reben una pensió inferior a l’indicador de renda de suficiència, si tenen reconegut un grau de dependència i/o discapacitat o si són famílies monoparentals.
Tal com apunta Nuño, ara s’ha fet la selecció de les set famílies, però també s’ha elaborat un llistat d’espera per si, per exemple, “algú marxa del municipi”. En aquesta línia, remarca que ha de ser “una llista viva”. Sigui com sigui, explica que hi ha diversos perfils que venen marcats sobretot per l’informe de vulnerabilitat. En el cas de la Souhaila es tracta d’una família monoparental.
Perquè la família acabi rebent energia de les plaques, la comunitat només necessita el número de CUPS. Tal com explica Pau Panyella, membre del consell rector de La Tonenca, la instal·lació es va fer a principis de gener i actualment estan en fase de legalització. “En dos o tres mesos crec que ja estarem compartint energia”, apunta. Els principals objectius de la cooperativa amb aquesta iniciativa era donar suport per fer front a les factures energètiques, però també animar les famílies a participar a la comunitat. Per això, el conveni també cobreix els 100 euros inicials per formar part de l’entitat i participar-hi com qualsevol altra família.
La instal·lació de la teulada té una potència de 10 kW. Donarà 1 kW per a cadascuna de les set famílies i reservarà la resta (3 kW) al rebost solidari de Tona i al Bisbat de Vic, que cedeix la teulada. “Hem analitzat l’estalvi i de mitjana són uns 150 euros a l’any per família i un 39% en la factura”, assenyala Panyella. Ara només hi haurà set famílies beneficiàries, però n’hi ha més que ho necessiten. Tal com relata el portaveu, el 2023 es va fer una anàlisi i es va determinar que ho necessitaven una cinquantena.
De tota manera, Panyella remarca la importància del primer pas. Tot i que n’hi ha d’altres que estan a punt, aquesta serà la primera instal·lació d’energia que es repartirà a la comunitat i tindrà aquest accent més social. “Volem que tingui impacte social i es democratitzi l’energia”, subratlla. Aquest conveni, entre administracions i comunitats energètiques, és pioner. Precisament, la Mancomunitat ja ha replicat aquest document a Balenyà, amb sis famílies més, i ben aviat també està previst que ho faci a Taradell i posteriorment a Santa Eulàlia de Riuprimer.
A més de subministrar energia, tal com comenta Panyella, també estan treballant perquè es faci una auditoria energètica a les famílies, per veure què es pot fer per reduir el consum. Des de mesures més assequibles, com canviar els llums a leds, fins a d’altres amb més inversió, com substituir els tancaments.
La Souhaila ja ha aplicat algunes mesures a casa per reduir la factura. Ja va trucar a la companyia de llum perquè li rebaixés la potència que li arriba a la casa “perquè no tinc massa electrodomèstics, només els essencials”. També insisteix a la seva filla, com fan molts pares, que tanqui el llum cada vegada que surt d’una habitació o que agafi un llibre abans de mirar la televisió.
El bo social creix a Vic, Manlleu i Torelló, però baixa a Ripoll
Prop de 154.000 famílies s’han beneficiat el 2024 del bo social d’Endesa, un ajut que fa un descompte a la factura de la llum. Aquesta xifra representa un creixement del 75% respecte a fa cinc anys, el 2020, quan n’hi havia uns 88.000. Segons la companyia, les dades han anat creixent des de llavors i ho atribueixen, en bona part, a l’esclat de la pandèmia del coronavirus i la crisi energètica posterior agreujada per la guerra d’Ucraïna. Però no només a això, també a les mesures i renovacions automàtiques pel Reial decret llei 6/2022 i a l’assessorament proactiu a organismes i institucions que s’està oferint des de la companyia amb l’objectiu que el bo social arribi a totes les llars.
El bo social redueix la factura d’electricitat a un 50% a les persones considerades vulnerables i un 65% per a les vulnerables severes. Al bo social hi poden optar pensionistes, famílies nombroses i monoparentals, persones en situació de vulnerabilitat i beneficiaris de l’ingrés mínim vital.
Els municipis més grans d’Osona, com Vic, Manlleu i Torelló, segueixen la tendència catalana i els beneficiaris del bo social han crescut. Concretament, a Vic, el 2020 n’hi havia 621 i el 2024 ha tancat amb 1.077, cosa que representa un creixement del 73,4%. A Manlleu, s’ha passat de 408 clients d’Endesa amb el bo social a 622, cosa que representa un increment del 52.45%. I a Torelló és on hi ha hagut l’augment més important, passant de 36 clients el 2020 a 312, xifra que suposa una pujada del 767%. A Ripoll, contràriament, hi ha hagut una davallada. L’any 2024 va tancar amb 120 clients amb bo social, però fa cinc anys enrere n’eren 182. Per tant, hi ha hagut una reducció del 34%.
{{ comment.text }}