L’entitat Ecologistes avisa que la contaminació de l’aire per ozó repunta a Catalunya per efecte del canvi climàtic. En un informe, l’entitat sosté que, finalitzades les restriccions de mobilitat per la crisi de la covid, les intenses i prolongades onades de calor estivals del 2022 han elevat les puntes d’ozó i s’han recuperat els nivells habituals en els anys anteriors a la pandèmia. El document també conclou que la totalitat de la població i del territori han estat exposats a uns nivells insalubres d’aquest contaminant. D’altra banda, denuncia que la Generalitat segueix sense adoptar mesures eficaces sobre el transport, la indústria i la ramaderia intensiva que evitin els episodis puntuals i redueixin els elevats nivells de fons del contaminant.
L’informe estatal sobre ozó elaborat per Ecologistes en Acció analitza les dades recollides entre l’1 de gener i el 30 de setembre de 2022 en 490 estacions oficials de mesurament repartides per tot el territori espanyol, entre les quals, 51 estan situades a Catalunya.
Entre les principals conclusions destaquen que l’ozó troposfèric continua sent el contaminant atmosfèric que any rere any afecta a més població i territori en l’Estat espanyol, i el més
La freqüència de les superacions dels estàndards de l’OMS i legal ha estat una mica inferior a la dels anys previs a la pandèmia, amb descensos de tan sols el 6% i el 8% respectivament en relació a la mitjana de les registrades en el període 2012-2019. En el conjunt de Catalunya; mentre que el 2022 s’han produït 42 superacions del llindar d’informació, repartides per l’interior i Tarragona, tot coincidint amb les onades de calor.
L’ozó ha augmentat en les estacions urbanes de la ciutat de Barcelona i del Vallès-Baix Llobregat, al Camp de Tarragona i al Maresme. Quatre estacions de les Comarques de Girona, Plana de Vic i Prepirineu, amb 610.000 habitants, han continuat incomplint l’objectiu legal en el trienni 2020-2022.
D’altra banda, l’entitat alerta que la informació a la ciutadania per part de les administracions públiques no és ni adequada ni ajustada a la gravetat del problema. “La Generalitat s’ha limitat a difondre avisos rutinaris durant els episodis estivals d’ozó, i manca del preceptiu pla d’acció enfront d’aquests”, subratlla, “els plans autonòmics de qualitat de l’aire per a reduir la contaminació per ozó són obligatoris, segons la legislació i el Tribunal Suprem”.
Així, assenyala que les principals vies d’actuació per a reduir la contaminació de l’aire per ozó són la disminució del trànsit motoritzat amb la introducció d’un peatge urbà. També creu que és necessari cancel·lar els projectes d’ampliació de ports i aeroports i impulsar un pla de decreixement del trànsit marítim i aeri, tot eliminant els vols amb alternativa ferroviària, així com una moratòria per a les grans explotacions ramaderes intensives. Finalment, reclama l’adopció de les millors tècniques industrials disponibles i el suport a les energies renovables en substitució de les fòssils.
{{ comment.text }}