EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Consorci Hospitalari de Vic posa en marxa els nous laboratoris, en què s’han invertit 6 milions d’euros

Agilitzaran els processos analítics i evitaran possibles errors derivats de tasques fins ara més manuals

Un servei a l’altura dels grans laboratoris clínics del país i amb la mirada cap al futur. Així és com representants del Consorci Hospitalari de Vic es referien, aquest dijous, a les noves instal·lacions del laboratori clínic i d’anatomia patològica, en la que va ser la seva presentació en societat. Des de fa un mes s’ubiquen a la primera planta d’un edifici situat a pocs metres de l’Hospital Universitari de Vic que es va començar a construir l’any 2021 i que ha suposat una inversió de 6 milions d’euros procedents de les aportacions anuals del CatSalut i de fons propis del Consorci Hospitalari. L’equipament es trobava abans a la planta baixa de l’hospital –un espai que ara es destinarà a consultes externes– i que amb el temps va quedar petit.

La posada en marxa de les noves instal·lacions permetrà millorar la traçabilitat de les mostres i incrementar la seguretat de pacients i professionals. També fer un pas més en capacitat de diagnosi.

“Podrem analitzar mostres que fins ara es derivaven a altres centres de Catalunya”, explicava la gerent del Consorci Hospitalari, Sara Manjón. En total, als nous laboratoris hi treballen una setantena de professionals.

A l’ala dreta de l’edifici hi ha ubicat el laboratori clínic. En aquest punt hi arriben cada dia un miler de mostres biològiques i es calcula que anualment s’hi realitzen dos milions de determinacions a partir –principalment– d’anàlisis de sang i d’orina. A través d’una cadena automatitzada que integra totes les etapes del procés analític, des de la recepció de la mostra fins al seu emmagatzematge refrigerat, el servei ha de millorar el temps de resposta i minimitzar possibles errors derivats de tasques fins ara més manuals.

Per Víctor Farré, cap del servei del laboratori clínic del Consorci, amb la posada en marxa del nou laboratori “culmina el procés de modernització d’un servei que, ara sí, està a l’altura de qualsevol altre laboratori clínic de Catalunya”.

A l’ala esquerra hi ha el servei d’anatomia patològica. És on es realitza l’estudi microscòpic de cèl·lules i teixits de pacients del Consorci, de tots els centres d’atenció primària d’Osona i de les diferents mútues i centres privats de la comarca. Anualment s’hi examinen més de 23.000 mostres que s’obtenen a través de biòpsies, autòpsies o citologies.

En aquest espai també s’hi realitza la determinació molecular del virus del papil·loma humà de pacients de centres d’atenció primària d’Osona, el Bages i el Solsonès. “El nou equipament ens permet continuar sent un centre de referència a la Catalunya Central en l’àrea de determinació del virus del papil·loma, i dins del context del programa de cribratge de càncer de cèrvix”, explicava Maria Alejo, cap del servei d’Anatomia Patològica del Consorci. A banda de la presentació als mitjans, els nous laboratoris també van obrir portes a la ciutadania aquest dijous.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 142 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't