EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Govern aprova l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària

Osona i el Ripollès han format part d’un pla pilot que ha avançat algunes experiències en aquest nou model d’atenció integral

El Govern ha aprovat aquest dimarts l’avantprojecte de Llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària (AGAISS), impulsada pels departaments de Salut i Drets Socials amb la col·laboració dels ens locals. Ara faltarà que el Parlament l’aprovi de forma definitiva. Osona i el Ripollès, en aquest cas junt amb la Garrotxa, han format part d’un pla pilot que ja ha avançat algunes experiències en aquesta atenció integral.

L’AGAISS té com a màxima prioritat la cura i l’atenció a les persones en l’entorn domiciliari i comunitari, amb l’objectiu que desenvolupin el màxim de temps possible el seu projecte de vida a casa. Per això potencia l’atenció domiciliària integrada social i sanitària, així com els serveis i els suports comunitaris. L’altra pota són les residències, on l’atenció sanitària la passarà a prestar el sistema públic de salut.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha remarcat que l’esfera social i la sanitària són dos mons “que han viscut de vegades sense comunicar-se massa”, amb dos models de finançament diferent, i ha constatat que l’aprovació d’aquest avantprojecte suposa un “punt d’inflexió important”.

“Són dos models que han anat parlant, però no hi ha hagut una estructura de funcionament i de gestió que sumi i que sigui capaç d’incorporar els dos models d’una forma efectiva. D’això es tracta aquesta agència”, ha conclòs.

Per la seva part, el titular de Drets Socials, Carles Campuzano, ha destacat que amb aquesta agència es fixa la prioritat en l’àmbit de l’atenció domiciliària, “convençuts que una bona atenció permetrà evitar situacions d’internament en residències”. Campuzano ha indicat que l’objecti és “posar vida als anys”. També ha dit que espera que la llei tingui al Parlament el màxim suport possible, perquè l’agència “té un amplíssim consens social i ha estat un text molt treballat”.

Atenció integrada que atengui al projecte de vida de les persones 

El Govern busca una atenció integrada que es fonamenti en els drets, que doni resposta a les necessitats d’atenció, a les preferències i al projecte de vida de les persones. La llei consta de 21 articles estructurats en quatre capítols, dues disposicions addicionals, una disposició transitòria i tres disposicions finals.

Les persones que es beneficiaran de la creació de l’agència seran les que tenen necessitats socials i sanitàries concurrents, especialment les persones grans, amb discapacitat, amb transtorns de salut mental o addiccions, i, en general, totes les que tenen necessitats complexes d’atenció o necessitats d’atenció pal·liativa, així com del seu entorn cuidador.

L’AGAISS té com a objectius possibilitar la màxima coordinació i col·laboració de les actuacions dels professionals i les organitzacions dels serveis socials i dels serveis sanitaris; potenciar l’autonomia de les persones i millorar-ne els resultats de salut i benestar personal; ,millorar l’eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari i de serveis socials; millorar l’atenció de les persones i les seves famílies, i també l’experiència dels professionals en la prestació de l’atenció.

El passat mes de febrer, el Govern ja va aprovar el desplegament territorial de l’atenció integrada social i sanitària. En aquest sentit, va triar set experiències que ja estaven en marxa a Amposta, el Prat de Llobregat, Barcelona, Manresa, Osona, Garrotxa/Ripollès i el Gironès amb l’objectiu de millorar la coordinació dels serveis.

Aquest any es reforçarà el desplegament de l’atenció integrada a residències. La resposta a les necessitats sanitàries de les persones que viuen en aquests centres implica la coordinació i la resposta integrada de l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) amb el personal de la pròpia residència, així com també amb la resta d’actors del sistema públic de salut.

El desplegament es realitzarà al llarg d’aquest any i s’iniciarà per aquells Equips d’Atenció Primària on ja s’estan duent a terme pràctiques integrades, coordinades i dinàmiques col·laboratives, així com per aquells que calgui prioritzar per necessitats assistencials.

En total, el pressupost anual d’aquest 2024 per reforçar els equips d’Atenció Primària és de 15 milions d’euros i es destinaran, també, més de 2,4 milions per als set territoris seleccionats.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

En aquesta enquesta han votat 769 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't