El Govern valorarà la situació dels embassaments i decidirà si pot aixecar l’emergència per sequera al sistema del Ter-Llobregat després de les pluges dels últims dies -i que encara podrien continuar. Aquest dijous a 2/4 de 8 del vespre, la web de seguiment a temps real de l’estat dels embassaments de l’Agència Catalana de l’Aigua -pendent de validació formal- indicava que l’embassament de Sau havia recuperat el 10% d’aigua emmagatzemada.
En una atenció als periodistes, el conseller d’Acció Climàtica de lka Generalitat, David Mascort, ha explicat que esperaran uns dies perquè als embassaments hi entri l’aigua de les pluges i de la neu i que en la reunió de la comissió interdepartamental de la sequera prevista per a la setmana que ve també volen analitzar els consums que s’esperen durant l’estiu.
![](https://web.el9media.cat/images/2024/05/dadessau.png)
Tècnicament, la situació d’emergència és un dels set estadis definits per la Generalitat respecte a la situació de sequera. Ara mateix està decretada per a l’àrea metropolitana de Barcelona, el Solsonès, el Bages, el Gironès i l’Empordà. Osona, el Lluçánès, el Ripollès i el Moianès estan en una fase prèvia, la d’excepcionalitat, que ja limita restriccions en el consum i que difícilment es revertirà.
Mascort ha advertit que volen treballar amb escenaris a mitjà termini i estar segurs que, si aixequen l’emergència i les restriccions que implica, no hauran de fer marxa enrere al cap de pocs dies.
Sau arriba 10% de capacitat
Les pluges dels últims dies han donat un respir als embassaments i a les seves reserves d’aigua, que en el cas de Sau se situava aquest dijous al vespre al 10,00% de la capacitat. En el pitjor moment de la sequera -també amb buidatges induïts per garantir el sistema amb Susqueda- s’havia situat a l’1%. Aquest dijous, el de Susqueda estava al 26,6%.
La primera vegada que el pantà de Sau va quedar per sota del 10% aquest segle va ser el 13 de març de 2023, fa més d’un any. Des de llavors ha tingut algunes fluctuacions però sempre amb tendència a la baixa, fins que va arribar al seu mínim històric l’1 de març passat, quan es va quedar a l’1%. En part, també, per la pròpia gestió controlada del sistema Sau-Susqueda, que es gestiona conjuntament.
{{ comment.text }}