EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El TSJC força la Generalitat a combatre la contaminació per ozó troposfèric a la Plana de Vic

La sentència, pionera, obliga a aprovar plans contra aquest contaminant dolent per a la salut


15/01/2023
Vic

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat la Generalitat a elaborar, aprovar i publicar al més aviat possible plans de millora de qualitat de l’aire per reduir la contaminació d’ozó troposfèric a 12 de les 15 zones del país, entre les quals hi ha la Plana de Vic. Aquesta sentència pionera és resultat d’una demanda d’Ecologistes en Acció que va denunciar un incompliment sistemàtic dels plans per revertir la situació. “La sentència diu que la Generalitat no ha fet prou per millorar la qualitat de l’aire, i concretament d’ozó troposfèric, i que s’ha de posar les piles”, explica a EL 9 NOU Sergi Cot, químic i membre de l’àrea de contaminació de l’entitat.

L’ozó troposfèric és un contaminant secundari que es produeix per la reacció entre el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pel transport i algunes indústries –de l’àrea metropolitana– i per efecte de la radiació solar. En el cas d’Osona, aquests gasos són arrossegats a través del congost de la C-17 i queden estancats en l’orografia de la Plana, on s’acaben escalfant amb el sol. Així és com es crea aquest ozó dolent.

És perjudicial per a la salut. Si s’inhala, a més d’irritar els ulls i les vies respiratòries, suposa un increment del risc de malalties cardiovasculars i respiratòries o un agreujament que pot acabar amb l’hospitalització o la mort prematura. L’Agència Europea de Medi Ambient estima entre 1.500 i 1.800 les morts prematures anuals a Espanya com a conseqüència de l’exposició a nivells d’ozó. També és perjudicial per al medi ambient. El fet que sigui un compost molt oxidant impacta en el creixement dels boscos i provoca la reducció de la productivitat de cultius agraris. Per tot plegat, tal com reconeix la sentència, “quan està en joc la vida i salut de les persones, els cultius i la mateixa atmosfera per al gaudi de les futures generacions, cal actuar en conseqüència”.

Tal com alerta Cot, la tendència de contaminació per ozó va a l’alça: “En els darrers anys, els pics de superació dels llindars d’informació i d’alerta han anat a més, especialment els mesos més calorosos, com l’estiu”. A tot això, s’hi suma l’escalfament global i les onades de calor, cosa que fa preveure un increment d’aquest gas a les zones afectades. Precisament la Plana de Vic és dels llocs on més s’han superat els valors límits. “Ho sabem per les dades de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya”, diu Cot, detallant que les de Vic, Manlleu i Tona han estat testimonis d’aquests pics.

El TSJC assenyala que les mesures per reduir la contaminació d’aquest gas aplicades fins ara no han estat eficaces. Tal com relata l’ecologista, actualment hi ha “uns plans i uns mecanismes correctes”, però que “no són suficients”. “Són més aviat organitzatius i comunicatius” i “no repercuteixen en la disminució de la presència d’ozó”.

Per això, des de l’entitat volen que es redueixi la presència dels contaminants primaris que acaben provocant aquest gas, és a dir, que s’actuï “en l’origen i el focus”, més enllà de controlar i avaluar l’ozó. “Aquesta sentència dicta un camí que esperem que se segueixi fermament”, conclou Cot.

Ecologistes en Acció també posa de manifest que el pronunciament del TSJC és molt important ja que és la primera vegada que un tribunal de l’Estat manifesta la insuficiència dels plans de millora de la qualitat de l’aire aprovats per l’administració. En aquest sentit, Cot subratlla que crea un precedent, ja que hi ha moltes zones de l’Estat afectades per l’ozó troposfèric. Espera, doncs, que generi jurisprudència en altres tribunals i que les administracions ho agafin com a exemple i es posin a treballar per millorar la qualitat de l’aire.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 126 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't