QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els treballadors passen més temps asseguts i durant períodes més llargs quan treballen des de casa que a l’oficina

Una app desenvolupada a la UVic ajudarà els treballadors sedentaris

Si la persona que llegeix aquest article està teletreballant des de casa, passarà assegut més temps que el que estigui en una oficina. I també tindrà períodes més llargs, com es diu popularment, sense aixecar el cul de la cadira. Les dades que permeten arribar a aquesta conclusió surten del Click2Move, un projecte de recerca europeu que ha liderat la UVic-UCC i en el qual han participat instituts i universitats d’Irlanda, Eslovènia i Països Baixos. D’aquest projecte també n’ha sortit una eina que s’ha posat en pràctica, i que aviat podríem tenir en els nostres mòbils: l’aplicació que també porta el nom de Click2Move i que pot ajudar els teletreballadors a mantenir una activitat física saludable, malgrat que s’hagin d’estar hores davant de les pantalles.

En una jornada laboral mitjana de 8,07 hores feta des de casa, el treballador està 6,68 hores assegut. A l’oficina la jornada mitjana és de 8,35 hores i d’aquestes 6,58 són de sedentarisme. A casa, els episodis de seure més de 60 minuts seguits sumen 1,96 hores i a l’oficina, només 1,24 hores.

La iniciativa neix de la constatació que “des de la pandèmia hem augmentat el teletreball”, explica Judit Bort, investigadora del Grup de Recerca en Esport i Activitat Física (GREAF) que ha estat al capdavant del projecte. Després d’aquell període excepcional, n’ha quedat “un paradigma de treball híbrid” en què sovint es combina feina a l’oficina i feina a casa. Que en aquest últim cas hi hagi menys mobilitat té la seva part lògica: ja no hi ha el desplaçament fins al mitjà de transport que cadascú faci servir per anar a treballar. I una vegada al lloc, un no s’aixeca per fer un comentari a un company o anar a un altre departament de l’empresa. “Si treballes des de casa és fàcil que t’aixequis només per anar al lavabo i a la nevera de tant en tant.” Encara hi havia pocs estudis sobre aquest fenomen, excepte alguns que es van fer durant la pandèmia. “Aquest és el primer que es fa en condicions normals, fora del període de covid.”

Els estudis fets durant tres anys han provat també que augmenta la simptomatologia de molèsties, sobretot musculars i d’ossos. També s’ha comprovat què passa si es treuen minuts d’estar a la cadira i els mateixos s’apliquen a una activitat física “lleu o moderada”. I efectivament, les molèsties es redueixen. Com més intensa és l’activitat, més es nota: una cosa és deambular per casa, l’altra prendre’s una pausa per sortir i anar a caminar. La prova del Click2Move s’ha fet amb més de 160 treballadors dels països implicats, que estan entre dos i quatre dies de la setmana laboral a casa. Una de les empreses que hi ha col·laborat és Anthesis LaVola, des de la seva seu de Manlleu. “Escoltar les necessitats de tothom, empreses i treballadors, és imprescindible perquè el projecte tingui èxit.” Amb les mateixes dades, volen veure encara si es comprova una altra hipòtesi: que a més mobilitat, hi ha més satisfacció laboral. I per tant, el rendiment millora. “És un procés de cocreació, l’empresa hi ha de creure i s’ha d’implicar perquè l’estratègia sigui realment efectiva, ho han d’integrar i encoratjar que els treballadors hi participin.” O sigui, que ningú no temi aixecar-se de la cadira per què dirà el seu cap.

Albert Llimós

La recollida de les dades ha estat el motor per crear la nova eina tecnològica. Es tractava de crear estratègies digitals per reduir el sedentarisme laboral. I aquí neixen una polsera que es posa al canell i l’aplicació del mòbil. La polsera registra l’activitat física (en el futur seria possible d’integrar-la en un rellotge digital o polsera de registre d’activitat) i l’app del mòbil vibrarà, per exemple, quan portem més d’una hora asseguts sense interrupció. I apareixerà un missatge que demanarà si podem fer una activitat de moviment concreta. Es desplega una pestanya i allà apareix una imatge, una breu descripció d’allò que proposa i un vídeo que va dient com fer el moviment a mesura que cadascú el porta a terme. “Tu pots decidir que la poses en pràctica, per exemple, o que no perquè estàs en una reunió.” Al cap d’una estona farà un altre recordatori. Els usuaris també poden participar en reptes compartits o cooperatius. A cada usuari li recollirà les dades sobre passos acumulats o l’estona que ha passat a la cadira. De moment, s’ha observat que amb l’app els treballadors de la primera experiència ja havien escurçat el temps de sedentarisme.

MÉS INTERESSATS
El passat dia 7 d’abril, coincidint amb el Dia Mundial de l’Activitat Física, es va començar a explicar el resultat de l’estudi i el programa d’aplicació que se’n deriva. Arran d’aquesta jornada ja hi ha algunes altres empreses i institucions que s’hi han interessat, com La Farga o l’Hospital de Berga. El temps i l’interès que hi demostrin aquestes i altres empreses dirà si d’aquí en podria néixer una start-up de comercialització.

LA PREGUNTA

Com creu que evolucionarà la crisi política a Espanya?

En aquesta enquesta han votat 67 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't