Els exalcaldes de Ripoll Pere Jordi Piella (1979-1993), Jaume Camps (1993-1995), Teresa Jordà (2003-2011) i Jordi Munell (2011-2023) publiquen aquest dilluns un manifest a EL 9 NOU on es mostren partidaris dels drets humans, la cultura i el progrés. Asseguren que el 4 de març es van viure a Ripoll uns fets “reprovables” en referència a la prohibició per part de l’alcaldessa, Sílvia Orriols, d’inaugurar una exposició artística dels alumnes de l’institut Abat Oliba a La Lira. Així mateix, mostren preocupació “pel futur de Ripoll si continua aquesta violència institucional contra els joves i la seva creativitat” i fan una crida a recuperar el prestigi del municipi.
El manifest arriba just abans que divendres se celebri una manifestació sota el mateix lema que el text. Serà a les 12 del migdia i anirà fins a l’Ajuntament pujant pel carrer Sant Pere. L’objectiu és demanar que a Ripoll es respectin els drets humans. Ja se n’ha informat el consistori i els convocants remarquen que la protesta es farà sota els mandats de la Constitució Espanyola i la Declaració Universal dels Drets Humans.
MANIFEST DELS EXALCALDES
Ripoll pels drets humans, la cultura i el progrés
“El dimarts 4 de març es van viure a Ripoll uns fets reprovables; una exposició artística d’uns joves, alumnes de l’institut Abat Oliba de Ripoll, que són el futur i representaven la diversitat de la vila i comarca amb diferents sensibilitats culturals i artístiques, no la va poder mostrar en un espai públic. La batllessa de Ripoll, d’Aliança Catalana, amb una actitud xenòfoba i autoritària, ho va censurar.
És per això que els sotasignants, exalcaldes de Ripoll, volem expressar la nostra preocupació pel futur de Ripoll si continua aquesta violència institucional contra els joves i la seva creativitat. La nostra vila pot perdre el seu futur.
Des de les darreres eleccions municipals fins ara, Ripoll ha tingut una constant i destacada presència en l’actualitat nacional. En la majoria d’ocasions el nom del municipi s’ha relacionat amb informacions de connotació negativa, relatives a tensions polítiques (i també socials), d’una gravetat com no s’havia vist en el període d’ajuntaments democràtics. Tot això incideix també negativament en la percepció que es té de Ripoll en el conjunt de Catalunya, des de tots els punts de vista, i el converteix en un lloc que perd atractiu per visitar-lo, viure-hi o per desenvolupar-hi activitats econòmiques.
En aquest context, són importants també les implicacions culturals. La creació de tot tipus es recolza en la llibertat d’expressió com a pilar bàsic. Els creadors no se sentiran mai segurs a Ripoll si pensen que les seves obres poden ser censurades quan no coincideixin amb els criteris subjectius i sectaris d’Aliança Catalana, només escollida per un 30% dels ripollesos. La vila ja va experimentar els efectes de la censura en temps del franquisme, de la qual van ser víctimes llavors entitats, entre d’altres l’ARIC o els Minyons Escoltes.
Amb aquest manifest es vol sembrar la llavor de la recuperació del prestigi de Ripoll, que al llarg del temps s’ha demostrat com una vila dinàmica i integradora. La capital d’una comarca pirinenca amb una destacada implantació industrial i una vida cultural que ha donat des d’artistes de renom fins a institucions de prestigi.
MANIFEST
- La Declaració Universal dels Drets Humans diu, en l’article 19è, que “tota persona té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les pròpies opinions i el de cercar, rebre i difondre les informacions i les idees per qualsevol mitjà.
- La llibertat d’expressió és garantia del foment de la creativitat, i de l’impuls del progrés i la innovació en tots els àmbits de la societat ripollesa.
- Demanar a tots els centres educatius de Ripoll que facin pedagogia de la història dels drets humans i de la llibertat d’expressió.
- Presentem aquest manifest a l’Ajuntament de Ripoll per a la seva aprovació, demanant que els drets humans es considerin com un full de ruta que s’imposin en totes les actuacions de la batllessa i municipals”.
Pere Jordi Piella (alcalde de Ripoll 1979-1993), Jaume Camps (1993-1995), Teresa Jordà (2003-2011) i Jordi Munell (2011-2023)
{{ comment.text }}