EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La UVic-UCC fa 10 anys amb un 27% més d’alumnes, i més recerca i presència internacional

La universitat imparteix actualment 71 titulacions oficials

ACN
23/01/2024

Nia Escolà

Manresa – El 30 de gener del 2014 es va signar l’acord al Parlament de Catalunya per tirar endavant la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya, un projecte singular fruit de la suma entre la Fundació Universitària Balmes -titular de la Universitat de Vic- i la Fundació Universitària del Bages. 10 anys després, la universitat ha fet aquest dilluns un balanç “molt positiu” d’aquesta unió. Segons Jordi Baiget, director general de la Fundació Universitària Balmes, el nombre d’alumnes ha crescut un 26,8% i s’ha arribat als 19.302 estudiants. En docència, s’ha passat de les 65 titulacions a 71. També s’ha incrementat el personal docent i investigador (un 102% més), els grups de recerca i s’ha guanyat reconeixement internacional.

El curs 2014-2015, l’anterior a la federació universitària, la suma dels estudiants de les dues fundacions era de 15.223. En els darrers 10 anys, aquesta xifra s’ha incrementat un 26,8% i s’ha situat als 19.302 estudiants. En el cas dels estudiants de formació oficial -graus, màsters universitaris, cicles formatius de grau superior i doctorats-, el repunt també ha estat molt rellevant, passant dels 7.311 als 10.723 el curs passat (un 46,6% més).

També ha anat en augment el personal docent i investigador (PDI). El curs 2014-2015 la universitat comptava amb 804 docents i investigadors, mentre que el curs 2022-2023 eren 1.631 en total. Pel que fa al personal d’administració i serveis (PAS) s’ha passat de les 297 persones a les 585. D’altra banda, els investigadors que pertanyen a grups de recerca de la UVic-UCC s’han incrementat un 168,6% en deu anys i el curs passat ja eren 548.

Pel que fa a la procedència dels estudiants, és rellevant la presència d’estudiants procedents de les comarques de l’entorn més immediat dels dos campus -Osona, el Bages, el Solsonès, el Lluçanès, l’Anoia, el Moianès, el Berguedà, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat Nord o el Vallès Oriental-. En aquest sentit, el director general de la Fundació Universitària Balmes, Jordi Baiget, ha subratllat el paper que té la universitat a l’hora de retenir i captar talent al territori.

De la seva banda, el director general de la Fundació Universitària del Bages, Antoni Llobet, ha recordat les reticències i els dubtes que hi havia al voltant de l’acord entre les dues fundacions. En aquest sentit i més enllà de les xifres, asseguren que l’acord federatiu ha permès enfortir i estructurar l’oferta acadèmica entorn de determinats àmbits de coneixement com són la salut, l’educació o l’empresa, entre d’altres.

Mirada internacional

La UVic-UCC, asseguren, en aquests deu anys ha esdevingut una universitat “amb mirada i vocació internacional”. L’any 2022, per primera vegada, la universitat va entrar al The World University Ranking -un dels rànquings més prestigiosos del món que es basa en l’anàlisi de tretze indicadors de les àrees de docència, recerca, transferència de coneixement i internacionalització-. Ara mateix la UVic-UCC ocupa la quarta posició entre les universitats catalanes i la setena entre les espanyoles i se situa a la franja d’entre la 501 i la 600 del global.

Durant la roda de premsa, Baiget ha subratllat la importància d’estar al capdamunt dels rànquings perquè, assegura, “obre moltes portes: de col·laboració amb altres universitats, de convenis internacionals… a més, és un reconeixement que les coses s’estan fent bé”.

Una de les grans fites de la federació, la Facultat de Medicina

La creació de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FEESS) és una de les principals fites de la federació. Es va constituir el 2015 per donar cobertura jurídica a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. La creació de dues unitats docents, una a Vic i una a Manresa, ha reforçat la voluntat de proximitat i implantació territorial dels estudis. Durant els dos primers cursos l’alumnat fa classes a les instal·lacions de Can Baumann de Vic, mentre que de tercer a sisè s’alternen entre Can Baumann i l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. El juliol de 2023 es va graduar la primera promoció de metges.

Un pacte que es va començar a gestar l’any 2012

A principis del 2012 van començar les converses entre al FUBalmes i la FUBages per plantejar un acostament. Després de dos anys, les dues fundacions van signar un contracte per crear una estructura universitària federada que va donar lloc a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). El pacte es va rubricar el 30 de gener de 2014. “Va ser l’inici d’un projecte pioner i singular al país”, asseguren les dues fundacions.

Actualment l’estructura federada està formada per quatre fundacions. A les dues inicials se li van sumar la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FEESS), el 2016, i la Fundació Elisava Escola Universitària, el 2020. La UVic-UCC s’estructura al voltant de quatre campus (Vic, Manresa, Medicina i Barcelona) i dues seus (Granollers i Manlleu) i té presència a diversos municipis, tant de la Catalunya Central com d’altres punts del territori.

Actes per commemorar els 10 anys

La universitat ha anunciat que farà tres actes per celebrar els 10 anys. El primer serà el 30 de gener amb una audiència al Parlament. El 2 de febrer es farà un acte institucional al campus de Manresa amb la presència de l’actual conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, i el 8 de febrer es farà un acte al campus de Vic que comptarà amb la presència de qui era conseller quan es va signar l’acord, Andreu Mas-Colell.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 343 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't