Fa set anys que el Mas El Pujol de Calldetenes disposa d’una màquina expenedora de llet fresca. La van instal·lar en base a un buit legal, que permetia la venda de llet sense pasteuritzar envasada. Ara, i després d’una llarga reivindicació del sector, la Generalitat té a punt un decret, que probablement s’aprovarà a l’octubre, per regular la venda directa de llet crua a les explotacions. Els ramaders celebren que la mesura s’apliqui finalment, tot i que també recorden que feia molt temps que ho reclamaven. El volum de negoci que els generarà no serà gaire alt, ni solucionarà la crisi del sector, però sí que pot actuar de complement per a determinades explotacions. Els clients rebran la llet freda, i l’hauran de bullir a casa i consumir-la abans de tres dies.
A països europeus com França, Anglaterra o Alemanya ja fa temps que s’ha regulat aquesta venda de llet acabada de munyir, i sense pasteuritzar. Aquí els ramaders com Pep Alsina lamenten que el camí hagi estat tant llarg, perquè mentrestant hi ha explotacions que han hagut de tancat.
La venda de llet crua pot ser aquest complement que apunta Alsina per a granges mitjanes i que estiguin a prop de nuclis de població importants, i per tant de potencials clients que ho tinguin fàcil per desplaçar-se a buscar el producte. Fa 26 anys que no es pot comercialitzar llet sense pasteuritzar. Llavors es va prohibir per motius sanitaris. L’avenç tecnològic i la professionalització del sector són dos dels arguments que esgrimeix el govern català per aprovar ara el decret. Alsina assegura que amb els controls que fixa la normativa no hi ha cap risc per a la salut.
Per Pep Alsina, a banda del marge de negoci que se’n pugui treure, la venda directa, de llet o d’altres aliments, genera satisfaccions paral·leles, perquè permet la coneixença mútua entre productors i consumidors.
{{ comment.text }}