EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Lluís Fatjó-Vilas: “Estem atenent un 20% més de persones que abans de la covid”

Entrevista a Lluís Fatjó-Vilas, president de la Fundació del Banc dels Aliments de Barcelona


06/01/2023
Vic

El 6 de desembre es va tancar el Gran Recapte d’Aliments d’aquest 2022, que va viure el seu cap de setmana central de recollida d’aliments en supermercats i botigues els dies 25, 26 i 27 de novembre. Des del Banc dels Aliments en feien una primera valoració positiva per l’increment de donacions respecte a l’any passat. Del balanç definitiu i de la realitat que es copsa en les entitats socials en parla Lluís Fatjó-Vilas (Vic, 1949), president de la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona.

Quin és el balanç del Gran Recapte d’Aliments? Quants aliments s’han recol·lectat en aquesta edició?
El balanç és molt positiu. En valor monetari, teníem com a objectiu aconseguir 5 milions d’euros. Es tracta d’una xifra intermèdia entre l’any passat, que va ser dolent i es van aconseguir 3,5 milions, i fa dos anys al principi del confinament, quan hi va haver una gran solidaritat i es van aconseguir 7 milions. Totes les xifres del 2022 diuen que ens acostem als 5 milions. També hem fet una modalitat totalment diferent. Hi ha hagut un mix: es podien fer donacions monetàries o d’aliments. La modalitat monetària ha estat més baixa que la d’aliments.

Per què el 2021 es va reduir la xifra de donacions?
La gent ja estava cansada del confinament i s’esperava un recapte on hi hagués la possibilitat de donació física i no era possible planificar ni preveure la situació pandèmica del moment. No era crítica, però delicada. Va anar malament, cosa desacostumada perquè la ciutadania de Catalunya sempre ha respost magníficament. Molta gent se solidaritza i es mobilitza. Estimem que hi ha hagut uns 25.000 voluntaris aquest any.

Era la xifra que esperaven assolir? Perquè van fer crides demanant voluntaris setmanes abans.
Vam aconseguir més del 80% de la crida directa per cobrir tots els punts de recollida d’aliments. En algun torn hi havia menys voluntaris dels que s’havien establert, però per sort és van cobrir tots els punts que teníem. També hi ha molta gent que hi acabava participant sense estar controlada, és a dir, molts dels voluntaris porten els fills i els amics perquè hi col·laborin o les mateixes entitats. Nosaltres fèiem una crida per a 18.000 persones i en vam aconseguir més de 16.000.

El Banc dels Aliments pot cobrir la demanda de tres mesos amb tots els aliments i donatius recollits?
Es pot cobrir una part de la demanda d’aquests tres mesos. Això ho fem a través dels aliments secs bàsics com la pasta, la llet, les conserves i els llegums, ja que són els adequats per donar. Però després faltarà cobrir la resta de l’any. S’hauran d’aconseguir més aliments, ja que estem en una situació difícil. Hi ha moltes persones que queden fora del procés econòmic actual. Estem veient més pobres que mai.

A quantes persones atén el Banc dels Aliments?
Els quatre bancs d’aliments de Catalunya atenen més de 240.000 persones. L’esforç que es requereix per cobrir la demanda d’aliments és molt important. El banc s’ha d’espavilar no només amb el Gran Recapte sinó a aconseguir aliments per a la resta de l’any. Nosaltres no tenim més capacitat que el suport que ens dona la ciutadania, les empreses i les institucions públiques.

Com s’obtenen tots aquests altres aliments que no són del Gran Recapte?
La feina principal és evitar el malbaratament. La tasca principal del Banc dels Aliments és aprofitar tots els aliments que són aptes per al consum humà. Encara que sembla que el Gran Recapte és el que tothom coneix. Però la feina més efectiva que fem és aconseguir els excedents agraris i en fabricació. Quan un producte fabricat s’acosta a la data de caducitat o consum preferent, la distribució ja no el vol i no l’accepta. El fabricant es troba amb un producte que no sap què fer-ne. D’aquest producte li busquem sortides, ja que sí que ha sigut concebut per al consum humà. En l’àmbit de Catalunya, estem parlant que recuperem 15 milions de quilos d’aliments que es malbaraten.

S’està parlant força aquests últims anys del malbaratament alimentari i de la necessitat d’evitar-lo.
Els aliments són un dels principals productes que existeixen al món pel volum que ocasiona. El malbaratament es produeix per haver produït un producte, és a dir, utilitzar una terra, treball, fèrtils, energia, innecessàriament. Fins que no arriba el consumidor ha de passar tot aquest procés. L’efecte contaminant sumat amb les quantitats de quilos que representen els aliments és un dels causants importants de l’efecte hivernacle.

Ha crescut el nombre d’usuaris amb la covid-19 i amb totes aquests turbulències econòmiques?
Aquest any estem atenent un 20% més de persones que abans de la covid. Són persones que no han pogut sortir de la pobresa. Ens trobem a les portes d’una situació molt complicada perquè hi ha un increment de demanda que estem arrossegant. La situació bèl·lica que tenim a Europa ha fet que en tots els productes hi hagi una inflació. En altres productes els preus s’han moderat perquè ha estat una qüestió més cíclica i puntual. En canvi, amb els aliments estem veient que és un increment estructural, és a dir, que els increments es queden i, per tant, això desajusta els pressupostos de les famílies.

Estan atenent treballadors pobres, és un altre concepte que s’està utilitzant darrerament de persones que tenen un sou però que no poden arribar a final de mes.
Hi ha persones joves que tenen una feina, però amb molta precarietat laboral. Ells treballen i aconsegueixen un salari molt baix. Amb els increments dels preus dels aliments això fa que es desestabilitzi. Aleshores aquesta gent busca qualsevol ajuda i el Banc dels Aliments és una manera de pal·liar aquesta situació de dificultat.

En aquesta situació de vulnerabilitat alimentària i d’inflació, quins són els productes que cauen primer de la cistella de la compra habitualment quan s’entra en aquesta situació?
Els més cars, com l’alimentació infantil. Aquests són productes que ja eren cars i pels increments de preus els porta a una situació molt més elevada. Els olis són un altre aliment car. Però el més greu és no poder suportar el cost de tots els productes conjuntament.

El Banc d’Aliments ho pot pal·liar i en quina mesura?
Tot i que gestionem més de 30 milions de quilos és poc en relació amb la necessitat que ens trobem. Però la responsabilitat principal de la persones que estan en una situació de vulnerabilitat social és de les institucions públiques. Són les principals encarregades de fer un seguiment i una valoració de cada família.

En l’abastiment del Banc dels Aliments, hi ha dificultats també derivades de la inflació, els costa més tenir productes?
Aquest any teníem previst un pressupost de 6 milions d’euros per comprar aliments. Els diners els hem gastat, però hem aconseguit menys aliments dels que volíem aconseguir.

Va arribar al Banc dels Aliments l’any 2016 com a voluntari després d’haver-se jubilat. Al cap d’un any ja n’era el director i actualment és el president de la Fundació del Banc dels Aliments de Barcelona. Com va arribar al Banc dels Aliments?
Vaig arribar-hi per diverses raons. Jo sempre he tingut un vessant solidari i penso que cal treballar i ajudar les persones que estan en una situació de debilitat. La segona és perquè considero que he tingut moltes oportunitats a la vida. I això no deixa de ser un privilegi, per tant, com a persona privilegiada penso que tinc una obligació i un compromís de retornar-ne una part a la societat. A més, he tingut la sort de treballar d’una cosa que m’agrada. Per mi treballar és el que més dignifica perquè es veu un resultat de l’esforç. Ho recomano a tots els que vulguin acomodar-se, perquè és una mala solució.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 896 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't