EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Salut revisarà el finançament dels hospitals de Vic i Campdevànol ara que s’ha formalitzat la xarxa C-17

S’oficialitza l’aliança activa des de 2015 per atendre els pacients amb qualitat i com més a prop millor

El Consorci Hospitalari de Vic tenia consignats als pressupostos de la Generalitat de l’any 2023 118,5 milions d’euros per desplegar la seva activitat ordinària, és a dir, les proves, visites, operacions… que necessiten els pacients d’Osona i el Lluçanès i els que hi arriben des de l’Hospital de Campdevànol. Són 6,5 milions més que el 2022, però de tota manera no prou per revertir l’infrafinançament històric que arrosseguen els hospitals osonencs.

Ara, el Departament de Salut ha parlat obertament de revisar els números i els “mètodes de pagament”. Així ho anunciava el conseller Manel Balcells dimecres al vespre, en una compareixença pública un cop signada l’aliança de la C-17.

Una formalitat que trasllada sobre paper l’eix sanitari que ja constitueixen l’Hospital de Campdevànol, el Consorci Hospitalari de Vic, el de Sant Celoni, el de Mollet, el de Granollers i el Clínic de Barcelona a l’hora de treballar conjuntament i atendre els pacients a un lloc o un altre segons la complexitat de les patologies a tractar.

Balcells posava l’exemple que Vic i Campdevànol comparteixen la mateixa directora assistencial, Rosa Maria Morral; que la radioteràpia a persones d’aquestes comarques es presta des del setembre passat a Granollers, o que hi ha enllaços constants amb el Clínic per nodrir-se de la seva expertesa.

“Fem una aposta per la Catalunya sencera”, va dir el conseller, “el convenciment amb formes i amb fets que un ciutadà del Ripollès tindrà les mateixes garanties per a qualsevol patologia que un d’Osona o de l’Eixample”.

El moviment que s’ha fet ara a l’entorn de la C-17 no és aïllat, sinó que s’emmarca en una política activa de les últimes setmanes de signar els convenis que endrecen el mapa sanitari català i les relacions entre hospitals de nivells diferents; tenir estipulat, en definitiva, a quin de referència derivar una persona de comarques, o empènyer els centres a desplegar junts docència, recerca i investigació. També afavorir el trànsit de professionals, perquè “no sempre s’han de moure els pacients. En cada servei es busca la millor solució per garantir proximitat, qualitat i equitat al ciutadà”.

Tal com hi afegia Balcells, l’aliança de la C-17 es remunta al 2015, si bé quedava pendent la signatura del conveni que l’oficialitza.

Una altra lectura de l’acord passa per analitzar els centres que en formen part i, en concret, l’Hospital de Campdevànol, que torna a l’òrbita d’Osona i les comarques barcelonines després d’haver-lo intentat fer gravitar més cap a Olot i el Trueta de Girona entre 2019 i 2022.

El gerent, Joan Grané, subratlla que l’aliança beu de fa molt temps i “està encaminada a ser operativa”: “Volem atendre la gent de la comarca del Ripollès al costat de casa, fent a l’Hospital de Campdevànol tot el que ens pertoca, i bé; i quan calgui, recórrer a Vic, amb qui compartim direcció assistencial, recursos humans, serveis de manteniment… molts vincles malgrat ser institucions diferents”.

Per Sara Manjón, que està al capdavant del CHV, el conveni és important en tant que “formalitza una manera de treballar d’anys i que en sortiran beneficiats sobretot els ciutadans d’Osona i el Ripollès, però també els professionals del nostre territori”.

La signatura de dimecres té una vigència de quatre anys, prorrogables quatre més si hi ha acord de les parts. El Servei Català de la Salut hi participa, segons el conseller, “amb la voluntat de planificar la cartera i la prestació de serveis i també per articular la nova manera de funcionar, i, fins i tot, els mecanismes de pagament i la col·laboració entre els diversos hospitals de nivells assistencials diferents”.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 272 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't