Una diagnosi pionera confirma la necessitat de potenciar polítiques de cures per afavorir la conciliació familiar a Osona i el Lluçanès. L’estudi, finançat per Osona Acció Social, indica que un 14,8% dels infants té necessitats especials de cura.
Osona Acció Social presentava divendres un estudi capdavanter sobre les necessitats de cura d’infants i joves a casa nostra. El document fotografia la realitat territorial i la necessitat de dissenyar polítiques actives de cures per satisfer les necessitats que s’han detectat a partir d’un miler d’enquestats.
L’estudi, liderat per Sandra Ezquerra i Montse Fernàndez, ha detectat que un 14,8% dels infants té necessitats especials de cura i suport. Fernàndez subratllava la perpetuació dels rols tradicionals de gènere, ja que un 89,9% de les dones compagina la feina remunerada amb la cura dels infants, una tasca que la gran majoria de persones enquestades encara atribueix a les dones.
En aquest sentit, un 78,3% dels homes dedica un màxim de 4 hores diàries a la cura dels infants, mentre que la meitat de les dones enquestades (un 54,3%) hi dedica un mínim de 4 hores al dia.
La presidenta d’Osona Acció Social, Victòria Terricabras, subratlla que la provisió de cures és un repte per a les polítiques públiques i ha de ser un element central a les agendes locals dels ajuntaments d’Osona i el Lluçanès per desenvolupar accions més properes a la ciutadania.
L’any passat Osona Acció Social va posar en marxa el canguratge, un nou servei per facilitar la conciliació laboral, familiar i personal i donar un temps de respir a les famílies. Enguany s’han ampliat les hores d’aquest servei amb més de 40 sol·licituds de diversos municipis d’Osona i el Lluçanès.
Altres serveis que ofereixen són les acollides matinals, la creació d’espais de jocs itinerants, les colònies d’hivern o un casal de Nadal gratuït.
{{ comment.text }}