QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un dinar carregat d’eufòria

El músic Lluís Sánchez fa parada a menjadors escolars d’Osona i el Ripollès
com a premi a l’aposta per menús saludables i elaborats amb productes de proximitat

El 9 Nou
10/05/2025

Eufòria, el talent show musical de 3CAT, ha catapultat a l’èxit Lluís Sánchez (Lleida, 1995), i justament amb molta eufòria el van rebre dimecres els nens i nenes de l’escola Sentfores. Ho evidenciava l’esverament previ a la seva arribada, però sobretot la dada objectiva que es van quedar a dinar molts més alumnes de l’habitual.

Que el guanyador de l’última edició del concurs els visités l’estona de migdia té la seva explicació: Sánchez col·labora amb la Fundació Catalana de l’Esplai en el projecte “Bo, Sa, D’aquí”, una distinció a la qual es poden presentar menjadors escolars que acreditin menús elaborats amb productes de quilòmetre zero, saludables i que a més a més comptin amb estratègies per llençar el mínim de menjar. La recompensa és que –també amb l’objectiu de ressaltar la importància de l’espai de migdia– després els visiten artistes de renom.

Tot plegat es materialitzava dimecres a la Guixa en un tastet de concert privat per als nens i nenes, però també a respondre les seves preguntes. I extraordinàriament proper, Sánchez s’ho va deixar preguntar tot: des d’amb qui tenia més afinitat a Eufòria fins a si va ser una sorpresa guanyar, si estava trist per la derrota del Barça a la Champions o quina és la seva atracció preferida de PortAventura.

“El dia que ens van tancar tot el parc per nosaltres va ser un somni”, explicava als alumnes, però “abans havia esmorzat molt al bufet lliure i pujant dos cops seguits al Shambala vaig quedar blanc com la neu”.

L’escoltaven amb expectació els nens i nenes, però també tot el personal de l’escola. Es combinava, en el cas dels grans, l’emoció d’un dia diferent amb el reconeixement de La Xarranca, la cooperativa que es cuida del menjador i que va néixer ara fa 17 anys d’un grup de mares.

Segons Elena Montells, la cap d’estudis, “a part de comptar amb cuina pròpia i que agrada molt, és qui ens ofereix el servei de bon dia, els casals d’estiu, la xocolatada, s’implica per Nadal, amb la Mona… seria impossible dissociar-nos”.

Dels seus fogons Sánchez en va tastar dimecres la crema de porros i espaguetis, el mateix que havien menjat els alumnes, en una setmana en què també ha desfilat per les taules arròs amb pèsols, botifarra a la planxa, mongetes verdes o canelons de carn.

Plats ben valorats pels nens i nenes, tal com asseguraven des d’un grup de 6è la Laia, la Lucía, l’Àsia… minuts abans de l’arribada d’un artista que els té el cor robat: “El dia de la final d’Eufòria vam fer una pijamada i vam aconseguir votar 36 vegades. És una de les coses que explicarem a en Lluís”.

I el convidat efectivament va arribar entre aplaudiments i crits d’eufòria. “Fins quan voleu que em quedi?”, demanava, “jo tinc temps, eh!”. Només una estona abans ja havia viscut un altre bany de masses als Salesians de Ripoll gràcies a un projecte que tant reconeix bones pràctiques com reivindica els menjadors escolars. Sánchez també era dels que s’hi havia quedat tota la vida, amb la sopa com a plat preferit: “Anava molt bé per treure’t una mica de dins el fred de l’hivern a Lleida”.

450 escoles en només 4 cursos

La recompensa del “Bo, Sa, D’aquí” arribava dimecres a Sentfores i Ripoll, però en quatre anys s’ha reconegut les bones pràctiques de fins a 450 menjadors. És en aquest marc que Sánchez ja havia estat a Torelló, com Els Catarres; El Pot Petit, a Taradell, o Miki Núñez, entre altres artistes i municipis, a Gurb i Viladrau.

LA PREGUNTA

Li agrada l’elecció de Lleó XIV com a nou papa?

En aquesta enquesta han votat 408 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't