Ja fa un mes de la mort de 200 peixos i amfibis a la riera Major a partir de la zona de les dues depuradores de Viladrau, la municipal i la de l’empresa Liquats Vegetals, i encara no se’n saben les causes.
A més a més, continua baixant escuma pel riu, i davant la preocupació que tot plegat ha generat al municipi l’Ajuntament de Viladrau va sol·licitar una reunió que es va fer aquest dijous, on van assistir una quinzena de persones entre representants de l’Agència Catalana de l’Aigua, (ACA), els Agents Rurals, el Parc Natural del Montseny, el Consell Comarcal d’Osona i la Societat de Pescadors.
Les administracions han fet diverses analítiques i fins ara no han determinat cap incompliment de la normativa. Mentre continuen les investigacions, una de les conclusions que es va extreure de la trobada és la necessitat de revisar els paràmetres d’abocament al riu tenint en compte, d’una banda, els canvis que la sequera està provocant a la riera, per on baixa menys aigua, i, de l’altra, l’impacte que poden tenir en el medi components que hi puguin arribar de nous productes que crea l’empresa.
“Les administracions no han fet la seva feina, perquè si baixa el cabal de la riera és clar que no pot aguantar les dues depuradores. Posem-nos les piles tots plegats, perquè Catalunya acabarà sent una claveguera”, afirmava amb contundència el president de la Societat de Pescadors, Joan Serra.
Aquesta entitat ja va denunciar al juliol que l’aigua que s’abocava al riu estava a 37 graus i això, diuen, “és un crim perquè altera el cicle vital dels peixos”. Els pescadors lamenten també que “ens hem carregat una de les rieres més netes de la Catalunya Central”.
L’Ajuntament de Viladrau, per la seva part, mostra indignació pel fet que fins ara no s’hagi compartit informació. “Les administracions no estan acostumades a treballar de forma transversal”, assegurava l’alcaldessa, Margarida Feliu.
També lamentava no tenir resultats un mes després de l’incident, que es va produir el 18 de gener. “Entenc que la gent estigui molt nerviosa, ho estem, perquè encara no s’han trobat solucions”, deia. Per això aquest dissabte a 2/4 de 5 de la tarda a l’Espai Montseny exposaran als veïns i a tots els interessats, com el Grup de Defensa del Ter –que ha presentat una denúncia a la Fiscalia de Girona–, quina és la situació a dia d’avui perquè després de la reunió d’aquest dijous “ara sabem quants informes hem de demanar, què ha fet cadascú i això la ciutadania ho ha de saber”.
La setmana que ve el consistori espera tenir el primer informe oficial de l’ACA i ha emplaçat les administracions a tornar-se a trobar d’aquí a un mes.
L’alcaldessa també explicava que havien demanat a l’ACA que treballi per acabar amb l’escuma, cosa que urgeix als pescadors per començar les tasques de recuperació dels peixos. Durant la reunió de dijous, l’organisme va informar als presents que durant aquest mes Liquats Vegetals ha hagut de parar per problemes interns i va demanar permís per abocar a la depuradora de Vic.
“Aquells dies no hi va haver escuma i per això ara fan assaig-error per veure què passa i l’ACA ha denegat a l’empresa la petició de flexibilitzar els paràmetres per poder abocar”, detallava Feliu. L’empresa ha declarat a EL 9 NOU que l’escuma es produeix quan el material orgànic que aboquen entra en contacte amb l’aigua freda i que “només té un efecte visual”. Tot i així, són conscients de la importància de solucionar-ho “i per això “estem buscant solucions”.
{{ comment.text }}