EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Tercer cas de coronavirus a Osona

El darrer s’ha confirmat aquest cap de setmana. Es tracta d’una dels professionals que fan el triatge al servei d’urgències de l’Hospital Universitari de Vic i segons el CHV s’està recuperant a casa seva

A Osona s’han confirmat fins ara tres casos de persones afectades pel coronavirus SARS-CoV-2. A més dels dos ja coneguts, un home de 67 anys i una dona de 64, aquest cap de setmana ha donat positiu una professional sanitària que s’ocupa del triatge al servei d’urgències de l’Hospital Universitari de Vic i que segons el Consorci Hospitalari s’està recuperant a casa seva. La resta de resultats que s’han conegut els darrers dies han donat negatius, però s’està a l’espera de rebre’n de nous. Divendres hi havia 16 persones aïllades preventivament en una planta del centre i 17 professionals confinats a casa també per precaució. Des del CHV aclareixen, a més a més, que segurament aquests tres casos confirmats no són els únics a la comarca: “Hi pot haver altres persones infectades pel SARS-CoV-2 que estiguin en fase d’incubació de la malaltia, asimptomàtiques o que la pateixin d’una manera lleu, és a dir que podrien ser font de contagi sense saber-ho. Per això és molt important seguir els consells de confinament domiciliari i les restriccions de moviment”.

Tant l’Hospital Universitari de Vic com el de Campdevànol, i ja abans de l’aprovació del decret d’estat d’alarma, han aplicat diverses mesures excepcionals per evitar la transmissió del virus i que comporten des que només puguin entrar a l’hospital els pacients amb visita fins a l’anul·lació de totes les operacions quirúrgiques i proves no urgents.

D’altra banda, fins a nou avís també s’ha optat per tancar els consultoris de salut dels pobles més petits i concentrar els efectius sanitaris i administratius d’atenció primària en d’altres de municipis més grans. Entre els que queden tancats hi ha Gurb, Seva, Sant Miquel de Balenyà o Olost. L’Ajuntament d’aquesta última població ha emès un comunicat on diu que no comparteix la decisió i que hauria preferit la mobilitat dels professionals, ja que hi ha “molta població envellida”.

Aquest cap de setmana la ciutadania ha hagut de passar de poder fer-ho tot a assimilar que cal quedar-se a casa per evitar la propagació del virus, però no tothom ho entén i, en aquest sentit, la Guàrdia Urbana de Vic va denunciar dissabte dos bars que després de ser avisats que havien d’abaixar la persiana continuaven oberts. La resta d’establiments “ho van entendre”, explica el cap de la Guàrdia Urbana, Antoni Jurjo. Tot i que la majoria va respectar l’ordre de quedar-se a casa i limitar al màxim els desplaçaments, la Guàrdia Urbana assegura que va trobar “molta gent anant en bicicleta, fent esport, asseguts als parcs quan no podien ser-hi”. També, i segons denunciava l’alcalde del Brull, Ferran Teixidó, s’han hagut de tancar físicament els accessos als parcs naturals perquè dissabte “l’aparcament de Collformic, al Montseny, estava ple de cotxes com un cap de setmana normal”. Fins i tot la grua va haver d’endur-se’n un que tenia una avaria.

Mentrestant, empreses de transport com Fredist i Estfred, de les Masies de Voltregà i Sant Miquel de Balenyà, expliquen que els ha augmentat la feina al voltant d’un 30% i que els xofers treballen amb totes les mesures i evitant sortir de la cabina.

Transgredint la normalitat

Jordi Remolins

La flexibilitat de les normes de confinament per prevenir la població contra el coronavirus va afavorir que la diferència entre un diumenge al matí i un altre qualsevol a Ripoll no fos excessiva. Les excuses que va anunciar Pedro Sánchez per poder sortir al carrer són tan àmplies que el trànsit de persones que anaven a buscar el pa, a passejar el gos o que simplement semblava que només volien estirar les cames va ser constant durant tot el matí. Alguns grups de joves que voltaven en colla pel centre del municipi constataven que el rigor a l’hora d’obeir les ordres del president espanyol era tan volàtil com ho semblen alguns dels supòsits que es permeten a l’hora de poder sortir al carrer.

Mentre jo mateix passejava el Menut, un bonic i empàtic exemplar de gos pelut de color blanc amb taques negres, vaig trobar-me gent que necessitava “airejar-se” o bé que des del balcó de casa posaven en qüestió el fet d’estar confinats “aleatòriament” perquè l’endemà haurien d’anar a treballar com qualsevol altre dia a l’empresa on estan contractats. Al migdia el passeig Comte Guifré de Sant Joan de les Abadesses presentava un aspecte inèdit per tractar-se d’un matí dominical. Habitualment les parades de roba, llibres o fruita hi fan parada convivint amb les terrasses dels diferents bars que hi ha en aquell sector. La gent que hi passejava o tornava de comprar va trobar-se’l molt més desèrtic, mancat de la vida que hi donen els comerciants o els cambrers. Però malgrat tot no semblava que l’esperit d’aïllament ni el mínim d’un metre de separació entre aquells que s’hi trobaven fossin gaire estrictes. Més aviat el temor de contagi semblava mínim.

Vint-i-quatre hores abans, l’estat d’alarma que ja s’havia anunciat va afavorir que diversos comerços tanquessin portes. Les perruqueries van ser les primeres a ser advertides pels Mossos d’Esquadra de la necessitat d’abaixar persianes. Altres establiments van fer-ho preventivament, abans que ningú els ho requerís, i d’altres van tenir obert fins al vespre sense rebre cap mena d’avís. Els bars i establiments de restauració complien de forma generalitzada les premisses de tancament, encara que aïlladament alguns estaven només amb la persiana mig abaixada. Algun client habitual d’aquests establiments aprofitava la normalitat d’un supermercat de Sant Joan per consumir-hi una llauna de cervesa just al costat de la seva porta, o bé per asseure’s a la terrassa d’un bar tancat, per abeurar-se aprofitant les ullades de sol.

Quan més va notar-se el tancament generalitzat va ser a la nit. Alguns cotxes que ocasionalment voltaven per Ripoll trencaven el silenci que va ensenyorir-se del barri vell a partir de les 9 del vespre. Res a veure amb l’ambient que habitualment es crea a partir d’aquella hora gràcies als establiments que ofereixen els seus serveis als clients. Mentre que a la majoria d’aquests locals hi penjaven cartells explicant que tanquen indefinidament, o bé que servirien només menjar per endur, a La Taverneta de la plaça Sant Eudald van omplir els vidres amb la llegenda “Biohazard” advertint que per perill biològic també haurien de mantenir-lo tancat.

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 193 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't