EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una donació de Prysmian impulsa l’ampliació de Tapís a una antiga nau de Curtits Codina aquest any

L’associació, que té tres empreses d’inserció laboral, necessita encara entre 150.000 i 200.000 euros


03/02/2021

A partir de la iniciativa dels treballadors de Prysmian, que veien com el desmantellament de la fàbrica de Manlleu deixava molt material que podria ser aprofitable, la multinacional ha fet la donació de taules d’oficina, prestatgeries i alguna maquinària menor a l’Associació Tapís per valor d’uns 15.000 euros. És, com explica la gerent de l’associació, Mireia Ribas, un pas més que els permetrà accelerar el trasllat de tota l’estructura de l’associació a una de les antigues naus de Curtits Codina que els va cedir ja fa gairebé cinc anys l’Ajuntament. Es tracta d’un espai de 1.738 metres quadrats amb dos pisos on ara ja s’ha instal·lat el taller La Clau, una de les divisions empresarials de l’associació. Les altres són El Fil, on es destria i arregla roba que va a parar a botigues de segona mà, i La Taca, una empresa que ofereix serveis de neteja tant a empreses com a particulars. Entre totes tres, l’associació obté finançament per, com diu Ribas, “donar feina a persones amb dificultats que així es poden inserir al mercat laboral”. Aquest és l’objectiu de l’associació creada l’any 1984, la formació i inserció sociolaboral a través d’itineraris individualitzats. Una feina de formiga que té èxit en el moment que aquestes persones troben una feina pel seu compte, després d’un màxim de tres anys sota la tutela de cada una de les empreses.

Amb la crisi de la Covid-19, l’associació va rebre un acompanyament de Creacció per poder tirar endavant el pla estratègic que diu que aquest 2021 han de tenir a la nau i de forma unificada tots els seus serveis. El pressupost inicial per posar-la a punt era de 400.000 euros i calculen que encara els falten “entre 150.000 i 200.000 euros per tenir-ho tot en condicions”. Aquests diners surten de la feina que fan i, sobretot, d’ajuts i donacions.

Els efectes de la pandèmia també s’han notat en el dia a dia de cada una de les tres empreses. D’una banda, la botiga El Fil ha patit les dificultats de tots els comerços amb els tancaments. En aquest sentit, des del pla estratègic es pretén “donar noves sortides al tèxtil que ens arriba per cloure el projecte com a economia circular”. Pel que fa a La Taca, tot i l’augment de demanda de neteja “hi ha hagut reticències pel que fa als domicilis particulars” sobretot durant la primera onada i hi ha associacions de veïns “amb persones afectades per ERTO que han deixat d’externalitzar la neteja i s’ho fan ells”. Tapís també participa en projectes d’intervenció comunitària intercultural, la botiga Oikia, i té servei d’assessorament judicial.

Empreses que en són clients, la base

L’any 2012 i veient els efectes de l’anterior crisi econòmica va néixer el programa Aktua amb l’objectiu de capacitar amb feines reals persones amb dificultat de trobar feina –joves d’entre 16 i 25 anys– i disposar de finançament propi. En aquest sentit, Proquimia va externalitzar una “petita part del seu procés productiu cap a l’associació”, permetent aconseguir l’objectiu.

Alhora i donant feina a fer al taller de la Clau hi ha altres empreses osonenques com Girbau, “tot i que ara amb la Covid han pogut oferir menys feina”, Pratec i Mimcord. “Ens fan encàrrecs professionals que ens ajuden a poder donar feina nosaltres a persones que al mateix temps aprenen”, diu Mireia Ribas. L’associació també ha fet un pla de voluntariat amb el suport d’Asencat, l’associació d’assessors sèniors, que els ajudaran amb àrees “que volem fer avançar cap a un aspecte més comercial” i té un conveni amb la Universitat de Vic-UCC per cercar sinergies entre els alumnes en pràctiques dels graus socials i educatius, explica Ribas.

Llista d’espera per al programa Aktua

Al programa Aktua –únic a la comarca– hi ha 23 places disponibles i “una vintena de persones en llista d’espera”. Permet en dos anys, “que acaben sent dos i mig per les dificultats en la burocràcia”, que joves sense feina es formin i en trobin. El perfil és de persones “sovint sense papers, i la llei cada cop és més estricta”. A la foto, el taller de La Clau.

Feina compartida

Millorar l’Associació Tapís és feina de més d’un i de persones que formen part d’altres entitats o empreses. A la foto, d’esquerra a dreta, Antoni Cumeras, president de Tapís; Mireia Ribas, gerent; Josep Seguranyes, membre de la junta directiva de Tapís; Olga Curia, responsable de prevenció del grup Girbau; Víctor Gastón, director de la planta de Prysmian, i Judit Batriu, tècnica de Creacció. Al seu voltant, material com prestatgeries desmuntades, armaris i maquinària donada per l’empresa Prysmian que ha tancat la planta de Manlleu i que Euromat ha transportat fins a la nau de Vic. Al fons, les cabines on es fa la formació de soldadura que s’organitza des de Creacció.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 471 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't