EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic afronta una innovadora renovació de la senyalització turística del centre històric

Aquests dies es comença a executar el projecte, d’un cost de 63.000 euros, que culminarà l’any que ve.

El 9 Nou
03/04/2014

L’Ajuntament de Vic ha decidit posar fil a l’agulla a una part de les propostes que plantejava un estudi de senyalització realitzat per l’Oficina Tècnica Municipal l’any 2012 i dirigit per l’arquitecte municipal Miquel Surinyac Pla. L’objectiu bàsic, endreçar i racionalitzar la senyalització turística a l’entorn del nucli històric, fins ara heterogènia, a voltes confusa i incompleta. El projecte s’ha encarregat a l’estudi d’arquitectura de Miquel Surinyac Pous. L’execució tindrà un cost de 63.000 euros, que finançarà íntegrament l’àrea de Turisme de la Diputació. Ho farà en tres anualitats, fins al 2015, coincidint amb les tres fases del seu desplegament.

La proposta simplificarà notablement la senyalització actual establint uns únics circuits pel centre històric i amb un origen molt clar: les set entrades principals i més usuals en la ciutat antiga d’avui (carrer Estret de Sant Cristòfol, carrer de la Mare de Deu de les Neus, carrer de la Ramada, plaça de Santa Elisabet, carrer de Dues Soles, carrer de Jacint Verdaguer i carrer de Santa Maria).
Des de cada un d’aquests punts es conduirà el visitant als tres llocs que van generar i estructurar la ciutat medieval, i que encara avui estructuren el centre històric: la catedral, el Temple Romà i la plaça Major. Les fites, un dels elements més novedosos de la proposta, guiaran a aquests punts principals a base de pictogrames gravats en plaques metàl·liques, encastades al paviment de la via pública. Aquestes plaques està previst que quedin instal·lades en la seva totalitat abans d’aquest mateix estiu.

En cada un d’aquests tres punts d’interès principal es donarà informació general de la ciutat i informació més detallada de l’entorn específic –a la catedral, per exemple, s’informarà sobre el Museu Episcopal, un dels grans actius turístics de la ciutat–. Això es farà a través d’unes taules informatives, el format de les quals s’està acabant de perfilar, i que està previst d’instal·lar de cara a finals d’aquest any.

Com a última fase, de cara a l’any que ve, s’està estudiant eliminar alguns rètols que hi ha actualment incrustats a les parets d’edificis històrics, en la línia d’anar reforçant la senyalització horitzontal, i complementar-la, per exemple, amb punts d’informació QR. Abans d’això, però, es volen revisar els 32 punts d’interès que conformen l’actual ruta turística. Aquest procés, en el qual participaran experts de diferents àmbits, permetrà

Unes fites a les set entrades principals del nucli antic guiaran el visitant incorporar alguns oblits del recorregut actual, com pot ser el barri de les Adoberies o el petit call jueu que hi havia a l’entorn de la plaça de Malla i el carrer d’en Guiu. També es posarà l’accent en alguns aspectes més socials o festius de la ciutat, com remarcant la figura del Merma, a la Plaça, o del patró, al carrer Sant Miquel.
“La senyalització d’una ciutat, i també al centre històric de Vic, ha de ser principalment una actuació per facilitar la vida pràctica”, reflexiona Miquel Surinyach Pous, autor del projecte.

Per això, l’objectiu final de la proposta passava per “proporcionar la informació més útil pel bon funcionament de la ciutat, indicant als usuaris la localització dels serveis i dels itineraris millors”. I és que, a banda dels aspectes funcionals, “quan un territori es fa més culte i entén la ciutat com un producte cultural, també necessita reforçar la contemplació dels espais arquitectònics amb la informació necessària per posar en evidència els valors culturals d’alta qualitat que conté”. D’aquí la necessitat “d’una bona senyalització”, conclou Surinyach.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 863 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't