Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

La reemprenedoria obre noves oportunitats de negoci

El programa Reempresa és un nou model d’emprenedoria i de creixement empresarial en el qual un o més reemprenedors accedeixen a la propietat d’una empresa ja existent per fer-la créixer

  • El 9 Nou
  • 23/07/2020 | 12:02

Sovint s’associa l’emprenedoria a iniciar un projecte nou des de zero, amb totes les dificultats i temps que això implica quant a paperassa, tramitacions i inversions.
Per això, es va posar en marxa el programa Reempresa, com un nou model d’emprenedoria i de creixement empresarial en el qual un o més reemprenedors accedeixen a la propietat d’una empresa ja existent per fer-la créixer, sense haver de passar per la fase de creació.
Inversors, persones que volen dirigir empreses i persones decidides a apostar per l’autoocupació troben noves oportunitats en negocis ja existents. Les dades són clares: prop d’un 88% de les empreses del Reempresa tiren endavant, respecte als nous projectes que tenen un índex de supervivència del 53%.
Els avantatges són clars per als reemprenedors que agafen els negocis: ja tenen una estructura jurídica establerta, el negoci ja disposa d’una imatge de marca i una cartera de clients i també un coneixement adquirit.
Les situacions que porten a reemprendre són molt diferents tant pels cedents del negoci existent com pels emprenedors que en prenen el timó.
Inversors, persones que volen dirigir empreses i persones decidides a apostar per l’autoocupació troben noves oportunitats en negocis ja existents. Les dades són clares: prop d’un 88% de les empreses del Reempresa tiren endavant, respecte als nous projectes que tenen un índex de supervivència del 53%.
Els avantatges són clars per als reemprenedors que agafen els negocis: ja tenen una estructura jurídica establerta, el negoci ja disposa d’una imatge de marca i una cartera de clients i també un coneixement adquirit.
Les situacions que porten a reemprendre són molt diferents tant pels cedents del negoci existent com pels emprenedors que en prenen el timó.

Voltregà Trading: un full de ruta per compartir la propietat
És el cas de Voltregà Trading, SL, una empresa familiar de fabricació de gàbies per a animals de companyia situada a Sant Pere de Torelló. L’empresa estava en mans de la família Casals. Amb un 55% de les vendes a mercats exteriors i amb una posició de lideratge a escala nacional i europea, el pare de la família que havia ostentat sempre la gerència, Lluís Casals, es volia jubilar. La filla, Gemma Casals, volia mantenir la seva tasca centrada en la direcció comercial de l’empresa, però alhora tenir un company de viatge en l’àmbit de la gerència.
Des de Reempresa els van connectar amb Gerard Illeras, un enginyer amb experiència en internacionalització, que va conèixer el projecte en el marc del Bizz Barcelona.
L’acord permetrà que en els terminis pactats Illeras acabi sent soci majoritari i Gemma Casals també formi part de l’accionariat.
Illeras ho té clar: “Emprendre és una aventura complexa. Amb Reempresa minimitzes el risc i maximitzes les oportunitats d’èxit. En el meu cas, l’empresa té gairebé 40 anys d’història, exporta a més de 25 països i és referent a Europa. Està demostrat que la majoria d’empreses de nova creació no van més enllà dels cinc anys. Per això, vaig tenir clar d’apostar per una empresa existent”. Illeras destaca que “és molt important que es construeixi una relació de confiança amb el cedent. És clau i de gran ajut poder comptar amb els consells i experiència de l’antic propietari”.
Per la seva banda, Gemma Casals valora també l’experiència com a “tremendament positiva. La comunicació amb Reempresa ha esta molt fluida des de l’inici. Ens hem sentit acompanyats en tot moment”, i recomana sense cap mena de dubte la reemprenedoria com una bona opció.

Gerard Illeras i Gemma Casals – Voltregà Trading (St. Pere de Torelló)

Divicnus: quan un treballador assumeix la propietat
Un altre cas d’èxit és el del restaurant Divicnus de Vic. Els propietaris, la Mariona i en Silvino, volien jubilar-se. Així que van arribar a un acord amb Marc Currius, el cuiner, i Marc Galceran.
Tots dos no ho van dubtar: “El Divicnus era un restaurant que ja portava una inèrcia positiva des de feia molts anys, gràcies a la bona gestió que n’havien fet els propietaris des del primer dia, tot i que per a nosaltres volia dir estar a l’altura de la seva gestió i sobretot de la seva proposta gastronòmica i emocional, si bé el fet que ja hi treballéssim era un avantatge”.
Asseguren que “la valoració és molt positiva perquè treballar per a un mateix sempre dona un plus per arribar a l’excel·lència” i recomanen l’opció de reemprendre “tenint clar el camí a seguir, saber que les coses poden canviar i, per tant, tenir prou flexibilitat per adaptar-se a les situacions canviants. Els negocis rígids no tenen recorregut. El dia a dia t’ensenya cap on has d’anar, tot i que sempre has de saber on és Ítaca”.

L’equip cedent i l’actual del restaurant Divicnus (Vic)

Tofaroques: reemprendre en una granja d’aviram per a la producció d’ous ecològics
Raimon Ollé feia temps que volia tirar endavant una nova granja d’aviram per a la producció d’ous ecològics. Els processos administratius es van complicar i finalment la manca d’una autorització per al subministrament d’aigua el va portar a connectar amb Reempresa.
Llavors va conèixer Pere Oms, el propietari de Tofaroques, una explotació ubicada a Sora.
Ollé explica que “reemprendre m’ha permès arrencar, en el meu cas, amb una explotació que ja funcionava, que tenia tots els permisos en ordre i que ja disposava d’una cartera de clients. És veritat que has de fer front al traspàs, però parteixes dels coneixements d’una altra persona que ja hi ha treballat. Crec que és força més senzill que no pas començar de zero”.
Illeras conclou: “Trobar l’empresa perfecta, com tot, no és fàcil. És qüestió de treballar, de buscar, d’analitzar, però sobretot de no rendir-se mai. Tard o d’hora acaba apareixent”.

Més informació:
emprenedoria@creaccio.cat
www.creaccio.cat

COMENTARIS

LA PREGUNTA

Si a la seva empresa es fa sopar de Nadal hi assistirà?

 

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.