EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Novetats en la gestió ramadera per aquest 2022

Noves normatives que entren en vigor i que afecten principalment el sector porcí i avícola

El 9 Nou
21/01/2022
Vic

En els darrers anys, l’activitat agrícola i ramadera està vivint una transformació important per tal d’adaptar-se a les noves exigències mediambientals i de professionalització del sector. A partir d’aquest gener s’han d’implementar noves normatives que afecten sobretot a les granges porcines i avícoles.

El sector porcí és un dels que té més importància econòmica dins de Catalunya i també és un dels que es veu més afectat per aquestes noves mesures. A partir d’aquest mes de gener, els treballadors de les explotacions que tinguin contacte directe amb els animals hauran de tenir una formació adequada i suficient,  segons especifica l’ORDRE ACC/181/2021, de 23 de setembre, que regula la formació del personal que treballa a les granges porcines, a fi de permetre un desenvolupament eficaç i correcte de l’activitat, conforme a la normativa vigent en matèria d’higiene, sanitat animal, identificació i registre, benestar dels animals, medi ambient i canvi climàtic.

Una altra de les novetats destacables és el SIGE, Sistema Integral de Gestió de les Explotacions de bestiar porcí. Amb aquest sistema de gestió es pretén unificar els elements comuns que afecten a l’activitat rutinària de la granja en un únic document, que inclourà procediments i altres requisits específics per donar compliment a la normativa vigent i evitar duplicitats i contradiccions en diferents procediments que ja es porten a terme. El SIGE és exigible a totes les explotacions porcines a excepció de les extensives i d’autoconsum.

Amb el SIGE, el sistema de gestió, es pretén unificar els elements comuns que afecten l’activitat rutinària de la granja en un únic document

Des del febrer de 2020, totes les explotacions porcines de nova instal·lació i les de més de mil porcs d’engreix o de més de 480 truges han d’adoptar obligatòriament les MTD, Millors Tècniques Disponibles, una sèrie de mesures per gestionar una activitat de la manera més respectuosa possible a nivell mediambiental. Les explotacions han disposat d’un període de dos anys per poder fer les adaptacions necessàries i abans del proper 28 de febrer han de comunicar el compliment de les MTD exigibles a la seva explotació, hauran de declarar al Registre de Millors Tècniques Disponibles les MTD que han utilitzat durant l’any anterior. Aquesta primera declaració es realitzarà a través del mòdul específic de MTD del sistema GTR. Posteriorment, hauran de declarar-les anualment abans de l’1 de març de cada any només quan s’hagin modificat les MTD existents o se n’hagin incorporat de noves.

El sector ha patit molts canvis en poc temps / Unsplash

Les explotacions de l’Annex I afectades per la Directiva d’Emissions Industrials (DEI), que tinguin revisada la seva autorització ambiental per tal d’incorporar les MTD de la Decisió d’Execució (UE) 2017/302, queden exemptes de realitzar aquesta declaració l’any 2022, atès que ja les van comunicar en el tràmit d’inici de la revisió de l’autorització ambiental. En aquests casos únicament hauran de comunicar, si escau, els canvis que hagin pogut dur a terme respecte a les MTD  comunicades inicialment.

Seguint amb les explotacions porcines, en aquest cas les classificades a l’Annex I, també hauran de presentar abans del proper 31 de gener, davant la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, un informe sobre les emissions d’amoníac a l’atmosfera generades per la seva explotació durant l’any anterior, tal com s’indica a la MTD 25 i la MTD 30, amb periodicitat anual.

Les explotacions porcines hauran de presentar un informe sobre les emissions d’amoníac a l’atmosfera generades durant l’any anterior

Una altra normativa que entra en vigor aquest 2022 és la garantia financera, en aquest cas exigible a totes les explotació porcines i avícoles que estan classificades com a annex I.  Tal i com ja han hagut de fer altres activitats industrials, a partir d’ara les explotacions abans esmentades hauran de disposar d’una garantia financera per tal de fer front als possibles danys mediambientals que la seva activitat pot provocar al seu entorn natural.

Gemma Teixidor, CEO de Nexes Consultoria, especialitzada en agricultura i ramaderia, reconeix que “el sector ha sofert molts canvis en poc temps i, a més de la part més tècnica, ha aparegut una gestió més documental que fins ara els nostres clients no hi estaven acostumats, però que si es porta de manera correcta, pot ajudar a conèixer més bé la pròpia activitat i per tant treure’n més rendiment. La nostra feina consisteix en acompanyar als nostres clients en aquesta transició i fer-los aquest camí més fàcil”. Més informació a Nexes Consultoria.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't