Els formatges d’Osona continuen convencent els paladars més exigents del món. Dues formatgeries de la comarca han tornat a recollir premis a l’edició d’enguany del selectiu World Cheese Awards, una mena de campionat mundial oficiós del sector. Per tercer any consecutiu, la firma Betara, d’Olost, ha estat, amb tres medalles, la formatgeria catalana més guardonada; per darrere seu, Mas Garet, de Tona, una altra formatgeria abonada a recollir premis en aquest certamen, n’ha sumat dos més.
En concret, Betara s’ha endut la màxima condecoració, l’anomenat Súper Or, pel seu formatge de cabra de llet crua, un producte premiat reiteradament en anteriors edicions. També va obtenir una medalla de plata pel formatge de vaca ecològic, i una de bronze pel seu cremós de cabra. Amb aquests ja són 16 els premis que han recollit al World Cheese Awards des de la primera edició que s’hi van presentar, el 2010, fet que corrobora “que continuem fent les coses igualment de bé”, es felicitava Ramon Berengueras, gerent d’aquesta empresa nascuda el 1992 a Perafita i des de fa 10 anys amb seu a Olost.
També Mas Garet continua figurant, any rere any, entre els premiats al certamen. De fet, aquesta formatgeria de Tona va ser la primera d’Osona a recollir-hi premis, l’any 2009. Aquesta vegada han obtingut una medalla de plata pel seu formatge de cabra de pebre negre ecològic, i una de bronze pel formatge de cabra de pebre negre que elaboren, des de Tona, per a Arcoc, una agrupació de ramaders catalans productors de llet de cabra. “Els premis sempre són relatius, però donen aquesta satisfacció de veure que ho estàs fent bé”, apuntava Lluís Mauri, un dels dos socis de la formatgeria. Al concurs hi van prendre part més de 3.000 varietats d’arreu del món, i els premis es van lliurar a Birmingham. L’autèntica Champions dels formatges.