EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Balmes, l’autarquia i la democràcia

Josep Maria Font compara en un llibre la visió de Jaume Balmes i Alexis de Tocqueville en el trànsit del règim autocràtic al liberal durant la primera meitat del segle XIX

El vigatà Josep Maria Font ha publicat el llibre De l’autocràcia a la democràcia. Jaume Balmes i Alexis de Tocqueville (1880-1850). Tal com explicava el mateix autor, llicenciat en Filosofia, en una entrevista al Quatre paraules d’EL 9 TV, el llibre beu de la seva tesi de llicenciatura en la qual va fer una “contraposició dels dos pensadors” en el trànsit entre un règim autocràtic –una monarquia absolutista– i un democràtic de la primera meitat del segle XIX. Precisament, els dos pensadors –l’un sacerdot i l’altre aristòcrata– “són coetanis”. Balmes va néixer el 1810 i va morir el 1848, mentre que Tocqueville va néixer el 1805 i va morir el 1859.

Conegut per la seva activitat professional com a empresari i la seva faceta política d’exregidor de l’Ajuntament de Vic, Font ha recuperat la seva formació de llicenciat en Filosofia per repassar la visió d’aquests dos autors en un context de transformació. Tot i que són contraris al nou règim liberal “per instint”, són conscients que “els canvis són inevitables” i, per tant, cal adaptar-s’hi. D’una banda, Balmes ho fa des de la perspectiva religiosa i considera que “hi ha uns principis immutables, com la religió i la monarquia”. D’aquesta manera, “qualsevol activitat política que vulgui tenir èxit ha de respondre a aquesta realitat”, apunta l’autor.

Tocqueville, d’altra banda, ho fa des d’una perspectiva social, en la qual assenyala que cal tenir en compte aquells elements que “no derivin cap a una degradació de la democràcia”. De fet, el pensador francès “posa la justícia com a primer criteri: la democràcia ha de ser justa”. Tal com relata l’autor, Tocqueville veu el despotisme com un element perillós per a la democràcia. Font reitera que tots dos pensadors “arriben a la conclusió que el canvi és inevitable, però ho fan a través de la raó”. En aquest sentit, subratlla que feien servir “una eina moderna per defensar un pensament més antic”.

El llibre contextualitza el pensament de Balmes i Tocqueville i també descriu el context històric i filosòfic en el qual vivien i es movien. Segons el mateix autor, aquests dos règims –autocràtic i democràtic– estan d’actualitat. “Sembla que el conflicte torni a ser entre autocràcia i democràcia, sobretot amb la guerra a Ucraïna”, diu Font, mentre remarca que, a més, també hi ha “moviments autocràtics” dins de sistemes democràtics amb l’ascens del feixisme i l’extrema dreta. “Aquesta lluita torna a ser totalment vigent. Hi ha un perill real de retrocés”, alerta l’autor.

A més de ser una descripció d’aquest trànsit, l’obra també és una introducció de la conformació de l’estat com es coneix avui dia, tant a França com a Espanya. L’autor opina que en el segon cas és “molt dubtós”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 114 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't