EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El comiat d’un manetes

Joan Mayans tanca tota una vida professional dedicada a la reparació de petits electrodomèstics


29/12/2022

Conèixer el producte, ser pacient però alhora resolutiu i, amb els anys, saber tirar d’experiència. I d’experiència, en el seu cas, n’ha acumulat a cabassos. El vigatà Joan Mayans tanca tota una vida professional, de gairebé mig segle, dedicada a la reparació de petits electrodomèstics. Aquest final d’any es jubila i el seu taller, Electrosat, situat al barri de l’Horta Vermella de Vic des de fa 30 anys, canviarà de mans a partir del 2 de gener.

Joan Mayans (Sant Bartomeu del Grau, 1958) s’hi va posar d’hora, a treballar. Amb 15 anys –des dels 5 que ja vivia a Vic– va entrar d’aprenent a l’empresa que Mariano Isern tenia a l’avinguda de Martí Genís i Aguilar, dedicada al muntatge d’antenes i reparació de televisors –“llavors encara en blanc i negre!”, rememora–. Després d’altres experiències laborals puntuals, sempre dins del mateix sector, serà el mateix Mariano Isern qui, l’any 1988, li oferirà de quedar-se la branca de l’empresa especialitzada en petit electrodomèstic. “I m’hi vaig agafar.” Durant quatre anys encara va mantenir l’activitat al local de l’avinguda Martí Genís, però el 1992 es va traslladar al número 25 del carrer de Menéndez Pelayo, on plantaria arrels.

Des del primer dia ja va ser un no parar d’arreglar minipimers, màquines d’afaitar, assecadors de cabell o planxes de roba, “encara sense vapor”. Amb els anys ha anat assumint el servei tècnic d’una trentena de marques nacionals i internacionals, des de Braun fins a Fagor passant per Krups, Moulinex, Rowenta, Cata o DeLonghi, per citar-ne algunes; també ha treballat directament per a algunes de les grans cadenes comarcals del sector. “Avui el producte estrella són les súper cafeteres”, apunta tot mostrant els prestatges del taller, que també acumulen robots de cuina, aspiradores o centres de planxat, tot un nou reguitzell d’aparells que testimonien i resolen les noves necessitats domèstiques del segle XXI.

Malgrat que s’ha generalitzat certa cultura de l’un sol ús, també en el sector dels petits electrodomèstics –“abans es reparava més tot”, diu–, Mayans pensa que darrere de cada hàbit sempre hi ha “una qüestió de mentalitat”, a banda de la situació econòmica de cadascú: “Hi ha qui prefereix comprar barat i quan se li espatlla ho llença, i qui opta per electrodomèstics més bons i s’assegura que darrere hi ha hagi un servei tècnic”, apunta. Malauradament, els últims anys també han anat tancant alguns d’aquest serveis tècnics, possiblement lligat al fet que tampoc pugen “aprenents” d’un ofici que ell encara considera “artesanal”. Un ofici, a més, que avui s’inscriu de ple en les imperioses tendències de fomentar els hàbits de reciclatge i la reducció de residus. Un camí que no hauria de tenir marxa enrere.

A tres mesos de fer els 65 i amb gairebé 50 anys d’ofici, Mayans té molt clar que era el moment de plegar. Ho fa satisfet d’haver pogut mantenir el nivell “d’exigència” que sempre s’ha autoimposat i, alhora, d’haver teixit una clientela fidel, alguns dels quals s’emocionen aquests dies quan els explica que plega, “i això és molt maco, la veritat”. Mayans –conegut també per les etapes que va cobrir com a jugador, entrenador i delegat de l’OAR Vic i el CF Santa Eugènia– sap que “tanco una etapa i en començo una altra”. Una etapa en què ja sap a qui li tocarà arreglar els petits electrodomèstics de casa. És el que té ser un manetes, en això.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 69 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't