La vigatana Eulàlia Sirvent, tercera generació de gelaters i torroners de la històrica XixoVic, va obtenir el premi al millor polo al campionat estatal de gelateria, organitzat per l’Associación Nacional de Heladeros Artesanos de España i disputat entre dissabte i dilluns a Madrid.
Cap dels set aspirants, però, va merèixer el màxim guardó del certamen, el de Millor Mestre Artesà Gelater d’Espanya, que va quedar desert.
Elaborar un polo era una de les proves sorpresa de les sis que van haver d’elaborar els concursants. Sirvent va obtenir la màxima puntuació amb un polo de gerds amb gelatina de maracuià i albercoc infusionat amb farigola i camamilla.
Sirvent havia accedit a aquesta final després de superar una preselecció, al costat de sis aspirants més d’arreu de l’Estat. Com a novetat, no competien entre ells, sinó que tots optaven al títol a l’excel·lència si superaven el 80% del total de punts en joc. Cap d’ells no ho va aconseguir, en una decisió del jurat que va destapar algunes crítiques.
Entre les proves també hi havia la de preparar una cubeta de gelat, un pastís gelat, un gelat de vainilla amb llet vegetal o un gelat de galeta. Sirvent, que aquest dimarts tornava cap a Vic, ha valorat positivament l’experiència. “Ha estat tot un aprenentatge tant durant la preparació com pels dies de competició; et fa sortir de la teva zona de confort.”
La vigatana confia que certàmens com aquest –que es tornarà a convocar d’aquí a dos anys– contribueixin a “posar en valor” un ofici, el de gelater i torroner, sovint amb menys visibilitat que altres especialitats com la cuina o la pastisseria.
Personalment, a més, l’artesana vigatana ha volgut aprofitar aquest aparador per retre homenatge a les dues generacions familiars que l’han precedit al capdavant de XixoVic, en l’any que l’establiment –que van obrir els seus avis, Lola Llorens i Daniel Sirvent, fills de Xixona, l’any 1944– celebra els 80 anys. Sirvent també és membre dels col·lectius Osona Terra i Xics, xixonencs de Catalunya.
{{ comment.text }}