QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Plantes molt ‘aprofitables’

Una sortida pels volts d’Olost amb la divulgadora etnobotànica Elena Sixto rememora l’ús medicional i culinari de moltes plantes

Moltes de les plantes que tenim en el nostre entorn més proper havien estat utilitzades durant generacions per a ús medicinal, però també com a base o complement de la dieta habitual.

Són plantes que s’han anat deixant de banda i algunes han quedat completament oblidades o considerades males herbes.

Cada vegada, però, hi ha més col·lectius i persones que recuperen aquest ús i reivindiquen la seva importància i la necessitat de tenir-ne cura, perquè a part de ser comestibles i/o curatives, també tenen una important funció en l’equilibri dels ecosistemes.

La setmana passada es va fer una sortida pels voltants d’Olost per localitzar i conèixer alguns d’aquests usos alimentaris i medicinals, una ruta guiada per la divulgadora etnobotànica Elena Sixto, i que va despertar molt interès i curiositat entre les persones participants.

Així es van poder localitzar i identificar diferents arbres, arbustos i plantes amb diversos usos com l’esbarzer, molt conegut pels seus fruits, les mores, però del qual es poden consumir també els seus brots tendres, o igualment el saüquer, del qual es fa essència i xarop i se’n mengen les inflorescències arrebossades, se n’elabora el xampanyet o se n’usen els fruits madurs per fer confitura.

Entre les plantes observades, les roselles o gallarets, aprofitables en totes les seves parts, les fulles i el pètals per a amanides, i també les llavors madures; els plantatges de fulla estreta, dels quals es poden fer “boletes amb formatge fresc i fonoll”, i que a part tenen una fulla útil per calmar una picada o una ortigada; les ortigues, “unes grans remineralitzants” molt aptes per a salses i també per fer truites; l’enciam de cavaller o pimpinella, amb gust de cogombre, o la malva, molt rica en mucílags, i per aquest motiu amb propietats antitussígenes, que a més és “una verdura molt habitual al Marroc” i de la qual es poden fer xips amb les fulles.

Igualment, l’herba roquera, present a moltes parets de pedra, que cal consumir triturada i que serveix per elaborar pesto i es pot afegir en cremes i sopes; el crespinell o raïm de pastor, una planta usada com a aperitiu, o les carxofetes del card marià.

També es van donar a conèixer llegendes associades i es van explicar usos curiosos no culinaris de vegetals com la lleterola o la celidònia, totes dues per fer fora les berrugues; la repalassa, molt freqüent en productes cosmètics; la fusta de servera, per crear tallants de carnisser; el tortellatge, per modelar bastons, o el sanguinyol, per elaborar l’oli de llum.

Això sí, Sixto va recordar que sempre que collim aquests vegetals cal fer-ho en ambients nets, lluny de camins, carreteres i zones industrials, i de llocs tractats amb productes químics i pesticides. L’activitat estava organitzada pel Grup d’estudi de plantes de l’entorn, sorgit el 2019 a iniciativa de la biblioteca d’Olost, el qual, com a obsequi a les persones assistents, va oferir-los un exemplar del llibret Flora de la ruta de les emboscades, editat el passat 2024.

LA PREGUNTA

Veu bé que el president dels bisbes espanyols opini sobre política?

En aquesta enquesta han votat 283 persones.