EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

De quan el franquisme es va apropiar dels sants

Una exposició al Museu del Ter de Manlleu mostra la utilització dels referents religiosos a través del Sindicat Vertical franquista


06/07/2018
Manlleu

A Manlleu, les tres quartes parts de la població ocupada durant les dècades inicials del franquisme treballava en els sectors del tèxtil i el metall. Els primers celebraven la festivitat de Sant Antoni Maria Claret, el 23 d’octubre, i els segons festejaven Sant Eloi, l’1 de desembre. Aquestes diades, per la gran quantitat de celebrants, esdevenien petites festes majors de la població i contenien actes religiosos, com la missa al patró i missa de difunts, activitats lúdiques de gran qualitat com balls, sessions de cinema i concerts o partits de futbol entre equips de les diferents empreses.
Els dos grups socials són objecte de l’exposició que es podrà veure al Museu del Ter fins a finals de setembre i que porta el nom d’“Elois i Clarets. Els sants patrons, instruments del franquisme a Manlleu”. Explica com es van utilitzar els sants patrons de col·lectius laborals, a mitjan segle passat, amb finalitats d’enginyeria social. La mostra ha partit de l’estudi Elois i Clarets: la recuperació dels sants patrons del gremi durant el franquisme a Manlleu, del gestor cultural, especialitzat en religiositat popular, Joan Arimany, que va rebre el 14è Premi Ajuntament de Manlleu al millor projecte de recerca 2016.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 857 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't