La llegenda d’en Jaumet de can xafa-rates, conegut popularment com el Met de Ribes, explica que el riu Freser va fer una juguesca amb els seus germans, el Rigat i el Segadell. Qui arribés primer a Ribes, donaria el nom al riu que baixava més enllà de la vall. El Met es va voler mirar la cursa de prop, però va relliscar i va caure al riu. Les aigües se l’emportaven riu avall i molta gent que el veia li deia tot preocupada: “Met, com vas?” I ell responia: “Anar fent!”, amb tota la calma del món. Algunes versions de la història també diuen que el Met era un rodamon que anava a buscar menjar sobrant a la brossa, que llavors es llançava a l’aigua i el va sorprendre una riuada. Sigui com sigui, aquesta filosofia de vida basada en la tranquil·litat i la figura del Met s’ha estès arreu de Catalunya. Ara, el personatge del Met de Ribes s’ha posat en relleu a través d’una ruta ludificada del personatge per convertir-se en un nou atractiu turístic.
Aquesta iniciativa, que tindrà un cost de 29.645 euros, està emmarcada dins del pla de promoció del turisme de natura “L’experiència dels Pirineus més autèntics”. Aquest projecte té una dotació total d’1,9 milions d’euros que provenen de la convocatòria 2014-2020 del Fons europeu de desenvolupament regional (Feder). Les empreses Iternatura i Simbòlic han estat les encarregades de plasmar el projecte en un joc amb quatre activitats, tant en el vessant digital com en l’analògic.
Així, al voltant dels tres rius de Ribes s’hi amaguen 13 figures metàl·liques del Met –trobar-les totes suposarà una recompensa–, que s’hauran de buscar mirant el fulletó que es repartirà a l’Ajuntament i en altres punts del poble. Hi haurà el Met amfitrió, el xafarder, el ponter o el firaire, i cadascun d’ells anirà acompanyat d’un codi QR que conduirà a una web app on el Met proposarà uns enigmes. Si s’encerten, s’obtindran punts i es podran resoldre uns mots encreuats del fulletó.
El tercer joc serà un escape Met a contrarellotge per evitar que les dones d’aigua del Freser inundin la vall; mentre que finalment també hi haurà una passejada cultural perquè es puguin conèixer llocs més apartats del centre, amb fotos en 360 graus, però emblemàtics com l’ermita de Sant Antoni. Les activitats van dirigides a un públic familiar i, excepte en la recerca dels Mets, caldrà portar un mòbil. El consistori disposarà d’unes analítiques per saber quants usuaris fan servir la web app.
Rafael de Villasante, d’Iternatura, explicava aquest dimarts durant la presentació que amb el temps esperen implicar-hi el comerç local “per tenir més premis, a banda dels simbòlics”. Per la seva banda, Xavier Gasol, de Simbòlic, va apuntar que havien dissenyat un Met “més modern i juvenil” vestit amb uns esclops de fusta per anar per l’aigua i una barretina morada, “que significa saviesa”. A més, l’han acompanyat d’un cargol per mostrar gràficament la filosofia de l’slow tourism.
La iniciativa parteix de l’Ajuntament de Ribes i el Consell Comarcal. El president de l’ens, Joaquim Colomer, va posar de manifest que “s’ha de treballar amb unitat, però respectant la singularitat dels diferents indrets del Ripollès”; mentre que el conseller de Turisme, Xavier Guitart, apostava per ser “el primer destí turístic de Catalunya” en els pròxims mesos. Per la seva banda, l’alcaldessa de Ribes, Mònica Santjaume, va dir que el projecte era “inclusiu i equitatiu”, perquè va dirigit tant als turistes com a la mateixa gent de la vall. Els Mets ja són a Ribes esperant que els trobin, perquè encara que l’aigua se l’emportés riu avall, és un personatge arrelat al municipi.
{{ comment.text }}