EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El 24è Mercat de Música Viva de Vic oferirà una setantena de propostes

El pressupost s’ha vist reduït en un 6’74% i enguany se situa als 923.000 euros. A l’escenari gratuït de la Plaça Major s’hi podrà veure els Catarres, Love of Lesbian, Txarango o la Pegatina.


El 9 Nou
22/06/2012

El Mercat de Música Viva de Vic oferirà en la seva 24a edició una setantena de propostes musicals. El director musical, Marc Lloret, ha explicat que les propostes estan pensades per donar resposta a les necessitats dels programadors i propiciar la compra-venda de produccions musicals.

Entre la programació de pagament destaquen dos concerts de grups del Brasil i una coproducció entre un grup coreà, Jeong Ga Ak Hoe, i la guitarrista de flamenc Marta Robles. Una de les novetats és la posada en marxa d’uns abonaments a 30 euros que permetran bescanviar-los per cinc entrades de concerts diferents. A l’escenari gratuït de la Plaça Major s’hi podrà veure els Catarres, Love of Lesbian, Txarango o la Pegatina.

La fira musical de Catalunya que reuneix tot el sector de la indústria musical, el Mercat de Música Viva de Vic, se celebrarà a la capital d’Osona del 12 al 16 de setembre. El festival, que vol ser un punt de trobada referent, també vol contribuir a dinamitzar la indústria musical del país i esdevenir un espai de reflexió sobre l’estat de la música però també sobre la seva indústria. El director musical del MMVV, Marc Lloret, ha assenyalat que l’eficiència “hauria d’impregnar tota la filosofia del mercat.

El concert inaugural tindrà lloc al Teatre l’Atlàntida i anirà a càrrec de Mayte Martín que presentarà el seu darrer treball “Cosa de Dos”, amb un repertori que se situa dins el flamenc i incorpora des de boleros antics fins a balades. Entre la programació, destaca el concert del grup de Ses Illes Antònia Font, guanyadors del darrer premi Puig-Porret. El quintet mallorquí estrenarà al MMVV un nou treball després de l’èxit de ‘Lamparetes’ que Lloret ha qualificat de “peculiar en el concepte”. El director musical ha afegit que tant el disc com la posada en escena serà “diferent” a tot allò que ha fet fins ara Antònia Font.

Astrio, Coetus, el Col·lectiu Brossa i Falsalarma, Dorian, el Puchero del Hortelano, Gertrudis, Guillamino, Kejaleo, Macho, Maïa Vidal, Mo’Horitzons, Petti, Raydibaum, Réquiem o We are Standard són algunes de la setantena de formacions musicals que es podran veure en directe a Vic de les més de 700 propostes que s’hi ha presentat per formar part del cartell.

Lloret a destacat la presència dels osonencs Mates Mates dins la programació. El director musical ha assenyalat que darrerament diferents publicacions tant nacionals com internacionals han posat el focus en la nova escena musical de Vic. Per això, des de la direcció s’ha cregut oportú que “si des de fora s’està posant un focus en aquesta comarca creiem convenient que hi hagués una representació dins el festival”.

La programació està dividida entre l’MVLab, pensada més per a professionals però oberta a tothom, i la programació de festival, pensada per a un públic transversal i més ampli, destinada a celebrar l’estat de la música del país. Aquesta programació és la que es desenvoluparà a la Plaça Major i al Sucre. El mercat, però, també comptarà amb l’escena OFF on hi tindrà cabuda el Sona 9, Diversions i Vic Jove, organitzats pel Grup Enderrock, la Fundació La Caixa i l’Ajuntament de Vic.

Pel que fa als escenaris, Marc Lloret ha explicat que s’incorporarà una segona carpa als exteriors de l’Atlàntida amb un aforament d’un centenar de persones pensada per acollir les propostes més íntimes que busquen la proximitat amb el públic. En total, la 24e edició del MMVV comptarà amb vuit escenaris: Plaça Major, Teatre l’Atlàntida, Auditori de l’Atlàntida, Carpa Vermella, Carpa Negra, la Jazz Cava, el Sucre i la Plaça de la Catedral.

L’MVLab, l’apartat professional del Mercat de la Música Viva de Vic, presenta com a novetats el reforçament del networking i el fet que se celebraran el doble de ‘speed meetings’ (trobades breus pensades per accelerar els contactes de compra-venda i intercanvi d’informació entre els projectes que s’hi presenten i els professionals) que en l’edició anterior. El premi Puig-Porret, que es considera l’acte avantsala del MMVV, també s’ha reformulat i en lloc de premiar a una formació d’èxit contrastat, atorgarà el premi al millor projecte de creació musical. El guardó manté la dotació econòmica en 10.000 euros.

Internacionalització de les formacions catalanes

El Mercat de Música Viva de Vic ha establert un conveni amb la Cooperativa da Música de Minas, un organisme que depèn del govern de la regió de Minas Gerais i que impulsa la música d’aquest territori. Dos grups de Minas Gerais actuaran en el marc d’aquest acord al MMVV on també es presentarà la cooperativa.

A més, el mercat estrenarà una coproducció entre Jeon Ga Ak Hoe i el Taller de Músics amb la col·laboració de KAMS. Segons Lloret, aquest projecte uneix dues de les músiques més tradicionals i originals de l’escena internacional, el pansori i el flamenc. Sota el títol ‘Pansori meets flamenco’, un dels grups en alça de l’escena tradicional coreana coincidirà a l’escenari amb la guitarrista Marta Robles, una de les referències del flamenc actual.

La directora dels serveis territorials de Cultura a la Catalunya Central, Maria Àngels Blasco, ha assenyalat que la direcció del festival “no ha parat de treballar en la internacionalització”. En aquest sentit les aliances que s’han establert o que s’estableixen amb altres festivals internacionals han estat amb el Womex, MaMa París (França), c/o Pop (Alemanya), Medimex (Itàlia), Celtic Connections (Escòcia), Canadian Music Week (Canadà) i Jazzahead (Alemanya).

Pressupost a la baixa tot i que el MMVV manté el compromís de la Generalitat

El pressupost total del MMVV per la 24a edició és de 923.100 euros, un 6’74 per cent menys que l’edició passada. Del muntant total, l’ICEC aporta 425.000 euros (un 20% menys que en els últims dos anys), l’Ajuntament de Vic 253.500 i el patrocinador oficial, Estrella Damm, n’aportarà 100.000.

El director de l’Àrea de Música de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Albert Bardolet, ha explicat que s’ha desestimat signar un contracte-programa com s’havia fet en ocasions anteriors per tres o quatre anys. Així, la Generalitat, a partir d’ara, signarà un conveni de manera anual on s’especificarà la dotació econòmica que aporta l’ens públic al festival. Amb tot, Bardolet ha manifestat el compromís de la Generalitat amb el MMVV. També es redactarà un pla estratègic que preveurà que l’aportació pública pugui disminuir i on es contempli la incorporació de noves formes de finançament. Bardolet també ha destacat que s’elaborarà un estudi sobre l’impacte del mercat en el sector professional.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't