La Fira de la Ratafia de Centelles va superar amb nota la 14a edició, malgrat que va haver de lidiar amb la meteorologia, amb algunes estones de pluja i d’altres d’un sol intens. Res no va impedir que els tallers de ratafia, els de remeis casolans o les xerrades estiguessin amb l’aforament ple, si bé cap al migdia de diumenge sí que la pluja va trencar el ritme i el que es feia a l’aire lliure es va acabar.
L’única cosa que es va canviar de lloc va ser el dinar popular, per por de pluja, i el tast previ de ratafies que es va fer al pas de Cal Comte.
En general els organitzadors valoren com “un èxit” la nova convocatòria de la fira i en destaquen la participació del concurs de ratafies, amb 75 fórmules inscrites d’arreu de Catalunya i fins i tot una de Ceret, que la situa entre els certàmens de l’especialitat de més renom al país. Pel regidor de Promoció Econòmica, Josep Arisa, “estem assolint prou nivell per estar a dalt del rànquing, però lluny encara de Santa Colo·ma de Farners”.
També Joan Mas, membre de l’organització, valorava enguany que “la promoció que s’ha fet des de l’Ajuntament ha ajudat a tenir molta gent”. Per aquesta edició hi havia algunes novetats com el dinar popular de dissabte, obert a tothom. En acabar es va fer una selecció de ratafia. Un primer jurat de voluntaris va seleccionar les 10 finalistes que es disputarien el premi. La pluja va fer que la deliberació es fes sota el Portal.
Va guanyar Víctor de Arriba, veí d’Aiguafreda, amb un total de 80 punts, seguit de Dolors Taberner, de Caldes de Malavella, amb 79 punts, i tercera va ser Carme Corominas, de Sant Hilari de Sacalm. El premi a la millor ratafia local va ser per a Nil Romeu Clotet.
Jaume Guinovart, membre de l’organització, va recordar que en aquesta edició es feia un homenatge a Mercè Boix, recentment traspassada i que participava sempre a tots els concursos. Per Guinovart, “cal destacar els tallers de ratafia i els tallers pràctics de remeis casolans –oli de cop, xarop de pinya i esperit de romaní– pensats per a unes 60 persones sumant totes les convocatòries”.
Pel que fa a xerrades, va despertar interès la de Santi Jàvega, parlant de principis actius i maneres de preparar plantes, o la d’Olga Domingo, que va explicar la figura de les trementinaires i de remeis, cures i aplica·cions fetes amb pi.
Des de l’organització van ajudar a celebrar un concurs paral·lel, un cop acabat el concurs oficial, de ratafies comercials que es venien a les parades, organitzat per un grup de 20 joves que van ser els tastadors, al qual van participar 15 productes. La primera va ser Russet; la segona, Bessons, i la tercera, L’àvia.
{{ comment.text }}