EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La UVic-UCC posa el llegat d’Emili Teixidor a l’abast dels investigadors

L’antiga sala de juntes del rectorat, batejada amb el nom de l’escriptor de Roda de Ter


16/06/2018
Vic

La UVic-UCC comença a posar a l’abast dels estudiosos el fons d’Emili Teixidor, que l’escriptor rodenc va llegar a la institució abans de la seva mort, el 19 de juny de l’any 2012. Els treballs de catalogació del fons, que fa un any van començar a arribar a Vic, avancen a bon ritme, i aquest dijous es van presentar en públic, en un dels darrers actes presidits per l’actual rector, Jordi Montaña. La sala de juntes de l’antic rectorat pren el nom d’Emili Teixidor, i una part del llegat, el fons bibliogràfic, a més d’algunes de les distincions que va rebre en vida, com el doctorat honoris causa que li va concedir la mateixa Universitat.

Els 4.500 llibres de la seva biblioteca –una part dels quals, dedicats pels seus autors– són la part més visible del fons, però la que interessarà més els investigadors, sens dubte, és la relacionada amb la seva obra de creació. Entre aquesta hi ha esborranys manuscrits de novel·les com Sic transit Gloria Swanson, Retrat d’un assassí d’ocells o Pa negre. També hi ha articles de premsa, guions radiofònics i televisius, traduccions, correspondència, discursos i dietaris, tot plegat datat entre l’any 1945 i el 2012. La majoria d’aquests documents, “molt ben ordenats”, explica Núria Cañellas, responsable del Servei de Documentació i Arxiu de la UVic-UCC. Hi ha també originals inèdits, molts d’ells relats curts com El cavaller de Vidrà, del qual va llegir un fragment en la presentació. La recerca que es faci sobre tot aquest fons haurà de dictaminar si estaven prou acabats com per poder publicar en una possible edició crítica. De moment, la feina que es fa és únicament de catalogació i descripció del fons, i se n’ha iniciat la digitalització perquè en el futur sigui consultable en línia. Queden encara els arxius informàtics, que poden aportar més material. El llegat es complementa amb més de 200 fotografies i amb mig centenar d’objectes personals que es mostren en una vitrina a la mateixa sala. A partir d’ara, caldrà donar vida a tot aquest llegat, encaixant-lo en l’activitat dels grups de recerca de la mateixa UVic-UCC, o fins i tot “obrint-lo a estudiants de Batxillerat per a treballs de recerca”, possibilitat que considera Mireia Salgot, directora de la Biblioteca Ricart Torrents de la UVic.

Lluís Fernández, hereu del fons d’Emili Teixidor, recordava aquest dijous que altres institucions, des de la Biblioteca Nacional de Catalunya fins a l’Ajuntament de Roda de Ter, s’havien ofert per acollir-lo. El que va fer decantar la balança va ser “veure’l tan il·lusionat quan va rebre el doctorat honoris causa”. Montaña destacava la seva condició de “mestre que creia en el poder de la lectura com a eina de coneixement”, i la relació que això tenia amb la UVic, formadora de mestres. “Per això en aquell moment vam creure que ens corresponia ajudar a difondre la seva aportació”.

Salgot destacava el valor de les col·leccions personals que amb el pas dels anys ha anat incorporant la UVic-UCC, “perquè tenen un caràcter únic i singular”. El passat mes de febrer, rebia el fons llegat per l’escriptora vigatana Maria Dolors Orriols, i també és dipositària dels llegats de Segimon Serrallonga o de Josep Miquel i Macaya. I no és l’única institució de Vic que es troba en aquest cas: l’Escola d’Art i Superior de Disseny custodia la rica biblioteca del crític d’art Daniel Giralt i Miracle, i també rebrà el fons documental del crític i comissari d’exposicions Manel Clot.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 874 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't