EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’obra de Tàpies inspira el primer cicle d’activitats del nou espai cultural del Museu d’Art Medieval de Vic

El centre exposa l’aquarel·la que l’artista va pintar l’any 1967 per la portada de la revista ‘Cavall Fort’


28/09/2024
Vic

La il·lustració original que Tàpies va pintar per la portada de ‘Cavall Fort’ l’any 1967 penja del nou espai cultural del Museu d’Art Medieval de Vic (MEV). Amb motiu del centenari del naixement de l’artista, aquesta obra ha inspirat el primer cicle d’activitats del nou espai cultural que el museu ha titulat ‘Saber mirar com Tàpies’. Una de les responsables, Carme Comas, ha explicat que el títol s’ha triat en honor al text que l’artista va escriure per aquell número i que es va convertir en “icònic” perquè convidava els infants a seguir mirant “sense prejudicis”. En dos mesos s’han programat una dotzena d’activitats que inviten a fer el mateix, entre elles una jornada de co-creació amb joves artistes digitals o un taller de xocolata.

La concepció de l’art que tenia Antoni Tàpies de mirar-se les coses d’una manera diferent i anar més enllà, que buscava ajudar a eixamplar la mirada davant el patrimoni, però també en la pròpia quotidianitat de cadascú, ha estat la base per construir el cicle ‘Saber mirar com Tàpies’. El conjunt d’activitats que inauguren el nou espai del MEV van des de tallers sobre tècniques d’estampació fins a presentacions de llibres, passant per visites guiades per conèixer l’entorn del museu o activitats familiars com un taller de xocolata. Precisament, el director del MEV, Oriol Picas, ha explicat que aquest cicle posa l’accent en el públic familiar i en un públic interessat en l’art.

Des de la revista ‘Cavall Fort’, Mònica Estruch, la seva directora, ha explicat que Tàpies publica el text ‘El joc de saber mirar’, en què l’artista defensava que els nens i nenes tenen una manera de mirar “que s’ha de cuidar i s’ha de preservar” perquè és una manera “més pura i més neta de mirar les coses sense haver estat dirigits”. “En aquesta portada hi veiem un cavall, una sabata, però potser un nen hi veuria coses que ni se’ns han acudit”, ha explicat Estruch, fent èmfasi en la “obertura de mires” que reivindicava l’artista. “És una col·laboració meravellosa dins l’any Tàpies”, ha assenyalat la directora.

Les activitats del cicle de Tàpies ocuparan el vestíbul del Museu d’Art Medieval de Vic que busca convertir-se en un centre cultural per a la ciutat. El director, Oriol Picas, ha destacat la voluntat del MEV de “teixir complicitats” també amb les entitats de la ciutat -La Farinera, Centre d’Arts Visuals de Vic, Estudi Kraft + SP25 Arquitectura, El Xocolater de Taradell, ADHOC Cultura, UVic, EARTVIC, Biblioteca Pilarin Bayés, H. Associació per a les Arts Contemporànies, la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya i la llibreria Foster and Wallace.

El nou espai del MEV està format per l’espai del vestíbul, una pantalla de grans dimensions, la zona de bar i cafeteria -que estarà en marxa a finals d’any-, una botiga del museu, la planta inferior i un petit espai al segon pis amb llibres que es poden consultar.

Des de fa anys el MEV custodia la col·lecció de 4.700 il·lustracions i portades originals de la revista ‘Cavall Fort’ que mai s’han exposat. A més de la de Tàpies, n’hi ha de Miró, Clavé o Grau Garriga. Precisament, Carme Comas ha assenyalat que el museu no descarta centrar un futur cicle en Miró, aprofitant que el 2025 se celebrarà el 50è aniversari de la Fundació Joan Miró.

LA PREGUNTA

Creu que la taxa d’alcoholèmia per poder conduir s’hauria de rebaixar?

En aquesta enquesta han votat 750 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't