Nota de premsa del Simpòsium
Molta participació i debat en la sessió dedicada a l’entorn de la creació de la Portalada del monestir de Ripoll
Alta participació i molt debat en la primera sessió del Simpòsium Internacional de la Portalada del Monestir de Ripoll. Aquesta jornada, que s’ha fet a la sala d’actes Marià Font de la Lira, ha estat dedicada a la creació.
Arturo C. Quintavalle (Università degli Studi di Parma) ha estat l’encarregat d’obrir la sessió en una ponència on ha posat en relleu algunes característiques dels portals romànics (i concretament del de Ripoll) que entronquen amb la tradició dels arcs de triomf i d’altres elements de l’arquitectura romana. Paula Gerson (The Florida State University) ha incidit, en la seva intervenció, en el fet que normalment l’escultura romànica era pintada, i en la impressió, que això devia produir als ulls d’un espectador del segle XII. Per la seva part, Marc Sureda (Museu Episcopal de Vic) ha destacat el ressò de les pràctiques litúrgiques ripolleses en l’escultura de la portalada i ha aportat dades inèdites sobre l’ús de la portalada com a suport didàctic de cara al públic laic. Les ponències matinals les ha tancat Francesca Español (Universitat de Barcelona- Amics de l’Art Romànic) que ha resseguit la història del monestir com a panteó comtal i la incidència d’aquest fet en la configuració de la portalada.
Les ponències de la tarda les ha obert Manuel A. Castiñeiras (Universitat Autònoma de Barcelona) ha subratllat els lligams entre la portalada, la producció de manuscrits i la creació de mobiliari litúrgic del monestir. Jordi Camps (Museu Nacional d’Art de Catalunya), ha tancat les ponències, fent paral·lels de l’escultura de la portalada i ha avaluat la importància del taller que hi treballà i el seu ressò en les creacions artístiques de la Catalunya del segle XII.
El congrés internacional continuarà divendres al Teatre Comtal de Ripoll amb la sessió dedicada a la conservació. El primer a intervenir serà el responsable de la conservació de la portalada, aïllada de l’exterior des del 1995, Pere Rovira, responsable de l’àrea de pintura mural d’escultura en pedra del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). Rovira explicarà les intervencions que s’han fet fins ara al monument i les mesures de conservació que es duen a terme actualment. Posteriorment, Màrius Vendrell (Universitat de Barcelona, Patrimoni UB) analitzarà els materials constitutius i de les seves alteracions.
A la sessió també hi intervindran Pilar Giráldez (Patrimoni UB), Concha Cirujano (Instituto del Patrimonio Cultural de España, i les comunicants Patrícia Amat i Judit Birosta, que analitzaran les possibles relacions amb l’escultura i la policromia de la portalada. Ja a la tarda, intervindran Lieselote Hoornaert, Juliette Rollier-Hanselmann, Josep Arimany i Sònia Puig, Rudi Ranesi i Àlex Masalles.
El simposi es tancarà dissabte a la sala d’actes Marià Font de la Lira, amb una jornada dedicada a la recuperació del monument. Farà la cloenda el bisbe de Vic, Romà Casanova, president del Patronat del Monestir de Santa Maria de Ripoll.
{{ comment.text }}