EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Neix El Refugi, un projecte per “professionalitzar” artistes de la mà de membres de Txarango i dues cooperatives

La primera acció serà un disc recopilatori per donar a conèixer deu grups emergents d’Osona de diferents estils musicals

ACN
29/03/2022
Vic

Autora: Lourdes Casademont

Alguns membres de Txarango, Aurora Cooperativa i la cooperativa de disseny gràfic Partee de Vic s’han unit per posar en marxa El Refugi, un projecte que vol acompanyar i ajudar a professionalitzar els artistes de Catalunya i també de fora. Es tracta de “fer-los créixer” i, al mateix temps, dinamitzar la cultura a partir de propostes musicals, de circ o les arts escèniques. “No ens dirigim només a joves, sinó també a aquelles persones que porten anys intentant viure de la música o del teatre, que no ho han aconseguit encara i que segueixen lluitant”, explica a l’ACN un dels membres impulsors, Pau Puig. La primera acció serà un disc recopilatori fet a partir d’una selecció de deu grups emergents a Osona i de diferents estils musicals.

Els tres col·lectius que han engegat El Refugi provenen del món de la música, el disseny i els programes de caràcter social i de serveis a la comunitat. A partir de la seva experiència, volen dinamitzar la creació artística a Osona però també a nivell de Catalunya. “Cal enfortir allò que neix de la comarca i ens agradaria tenir el suport d’entitats públiques”, remarca el membre de Txarango Pau Puig, que és el responsable de la producció musical i la logística d’aquesta nova plataforma.

Recorda que quan van començar amb Txarango “anaven molt perduts” i no sabien massa com fer créixer el projecte per poder-s’hi dedicar professionalment. Amb esforç i riscos, perquè s’ho van anar gestionant tot ells, van arribar a tenir una important trajectòria, molt lligada a l’economia social i solidària i la idea de fer arribar la cultura a tothom així com l’organització del festival Clownia a Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès. I és precisament a partir d’aquesta experiència, el saber què funciona i què no, amb la que ara volen acompanyar altres creadors a iniciar el seu camí.

Un disc recopilatori per a grups emergents

La primera acció d’El Refugi serà la producció i gravació d’un disc amb deu temes de deu formacions emergents d’Osona. Aquest diumenge han donat a conèixer les bases del concurs (han de ser temes propis i com a mínim un dels components de la banda ha de viure a la comarca, entre d’altres requisits) i les inscripcions estaran obertes durant tot l’abril al web www.elrefugi.art. “Volem donar visibilitat a tot el panorama musical osonenc “, afirma Puig. Un cop feta la selecció i com a premi, partir del maig començaran les gravacions a l’estudi i les produccions amb la previsió de treure el disc la tardor de l’any vinent. També rebran assessorament artístic i jurídic. La iniciativa s’ha pogut finançar amb una subvenció de la Generalitat sobre projectes de cooperatives.

En paral·lel, també oferiran un servei integral per ajudar a professionalitzar projectes amateurs, en àmbits com la producció, la gravació, la comunicació o fins i tot l’assessorament legal per ajudar-los a escollir la millor fórmula per a cada cas. Uns serveis que seran de pagament. La vessant social, però, també serà molt important amb la idea d’arribar al màxim de col·lectius i despertar l’esperit creatiu amb diferents tallers de formació musical.

De moment, han volgut acotar el disc recopilatori a Osona però no amaguen les ganes de fer-ho extensible a tot el país més endavant. Abans, però, volen veure si el projecte funciona a la comarca. “Volem oferir un servei resolutiu, que els grups participants surtin amb visibilitat i més contractació de la que tenien i, sobretot, més solidesa professional per enfortir el sector”, afirma Puig.

I esperen que, pel camí, també s’hi sumin organismes públics. “La cultura neix del poble i necessitem que les entitats publiques ens ho posin fàcil per poder oferir el que tenim”, conclou.

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 131 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't