EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Nous murs al jaciment de l’Esquerda confirmen una fortificació més antiga del que es creia, entre els s.VII i VIII a.C.

A les excavacions de la zona medieval ha aparegut un llum d’oli en l’habitació d’una casa del segle XIV


01/09/2022
Les Masies de Roda

Laura Busquets

La nova campanya d’excavacions al jaciment de l’Esquerda de Roda de Ter ha tret a la llum nous elements de la muralla que permeten confirmar que la fortificació és més antiga del que es creia. Fins ara les evidències inscrivien la muralla a l’època ibèrica, però amb les restes de materials ceràmics que s’ha trobat als panys de paret, es confirma que l’assentament anterior -datat entre els segles VII i VIII a.C- també era fortificat. D’altra banda, en l’àrea medieval, una de les descobertes més importants ha estat un llum d’oli de ceràmica en força bon estat de conservació que s’ha trobat en una habitació d’una casa que es va cremar el segle XIV. La campanya acabarà dissabte i compta amb la participació d’una vintena d’arqueòlegs.


Les excavacions al jaciment de l’Esquerda van donant els seus fruits campanya rere campanya. Fa tres anys va aparèixer la gran muralla ibèrica al jaciment -un mur de fins a 5 metres d’amplada-, i els treballs enguany al voltant d’aquest element han permès trobar que ja hi havia una fortificació en un període anterior. “Hem trobat un seguit de murs adossats a la muralla amb material ceràmic que situen el talús i les estructures-hàbitat entre el segle VII i VIII a.C., una de les ocupacions més antigues a l’Esquerda”, ha explicat a l’ACN el codirector del jaciment, Jordi Gibert. Això fa “recular” la cronologia de la muralla i situa el seu origen al final de l’edat del bronze o principis de l’edat del ferro.

L’altre focus de la campanya en el sector ibèric és a la zona habitada, concretament en una casa on gràcies als treballs de l’any passat ja es va descobrir una llar de foc central molt ben delimitada. Aquest any els arqueòlegs estan excavant per intentar trobar l’entrada principal d’aquest habitacle i poder-la situar en una cronologia més concreta. En aquesta mateixa casa, fa un parell d’anys va aparèixer els fragments de ceràmica d’una gerra de grans dimensions, decorada amb pintura blanca, propera a les ceràmiques que en aquella època es feien a la costa.

Un llum d’oli molt ben conservat

En paral·lel, aquests dies també s’està excavant a la part del jaciment medieval que queda proper al cementiri, per darrere l’església. Es tracta d’una casa del segle XIV que d’entrada té 4 habitacles. És la primera vegada que s’explorava l’espai i entre les troballes que han aflorat destaca un llum d’oli de ceràmica en bon estat, però també les restes del que seria una llar de foc. Una de les codirectores de l’excavació, la professora de la Universitat de Barcelona Esther Travé, ha explicat que el llum d’oli ha aparegut “pràcticament sencer”. “Penjava del sostre i en caure amb la teulada va quedar gairebé sense trencar-se”, ha afegit.

L’habitació on han trobat el llum d’oli els ha fet “ballar el cap”, ha admès Travé. “Hi ha una porta completament tapiada, que inutilitza l’accés. Tot ens fa pensar que caldrà baixar més. Queda molta feina per fer”, ha afegit la professora.

Esther Travé ha explicat que malgrat que cal estudiar-ho a fons, segurament es tractava d’un lloc privilegiat i noble del poblat, “no només per la zona del jaciment on s’ubica, sinó també pels materials que s’hi han trobat”. A més del llum i la llar de foc, també hi han aparegut restes de ferro, restes de mobles de fusta i elements com claus, panys o arquetes.

Pel que fa a la part visitable del jaciment, enguany destaca que s’ha consolidat un tram més de la gran muralla visigòtica descoberta el 2012. A més, també s’està avançant en els tràmits que han de permetre que el públic transiti per sobre la muralla.

La 46a campanya d’excavacions a l’Esquerda va començar la setmana passada i finalitzarà aquest dissabte. Hi hauran treballat una vintena de persones, entre l’equip de la part ibèrica i la medieval, un nombre que ja es va acostant a les xifres prepandèmia.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't