EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Ripoll explica el seu passat medieval a través de teatre itinerant

‘La petjada de l’Abat’, que es fa els dimecres, vol ser una visita turística i lúdica. Dos actors recreen personatges ficticis dins d’esquetxos que recorren esdeveniments històrics reals de l’època de l’abat Oliba.

El 9 Nou
14/08/2012

Comtes, abats, tavernes, al·leluies i monestirs. El passat dimecres es va estrenar a Ripoll ‘La petjada de l’Abat’, una representació teatral itinerant pels carrers del Barri Vell que vol donar a conèixer la història de la vila i del monestir en l’època de l’abat Oliba.

Segons Ramon Santanach, regidor de Cultura de Ripoll, es pretén potenciar el turisme i possiblement, al tractar-se de visites guiades teatralitzades amb un punt d’humor, s’aconsegueixi que la gent entri més en la història de Ripoll i en la vida dels monjos. “Volem que la gent s’ho prengui com una visita turística, però també lúdica”, explica.

Durant el recorregut, dos actors recreen personatges feudals ficticis, còmics i desenfadats, i protagonitzen esquetxos que transporten a l’edat mitjana, tot recorrent esdeveniments històrics reals, a través de la ironia i el sarcasme.

“És un tipus de visita a la qual no estem acostumats”, comenta Santanach. Es recorda, per exemple, quan l’abat Oliba va ampliar l’Scriptorium del monestir de Ripoll, convertint-lo en una de les biblioteques més importants de l’Europa medieval. “Aquest coi de biblioteca porta a tothom de cap”, exclama Onofre de Pena, suposat novici del monestir de Ripoll en temps de l’abat Oliba i personatge que guia la visita juntament amb el monjo Elèctrum.

Els personatges expliquen la història a través de les seves vivències, en present, i és el que atrapa el públic. Realisme, humor i algun espant.

Tot està documentat històricament. “A vegades es fan visites turístiques serioses i no quadra res”, explica Cèsar Ollé, amant de la història, “jo no invento res”.

Tampoc improvisa. Treballa a partir d’un guió que se sap de cap a peus i que ha sabut fer-se seu. La producció, de La Tritona, neix com una activitat prèvia i posterior al Mercadal del Comte Guifré.

Durant tota la temporada d’estiu es podrà gaudir de la visita cada dimecres a partir de les 8 del vespre des de la plaça de l’Ajuntament. “Però si el xou funciona, el seguirem oferint com una visita instituïda”, explica Cèsar Ollé.

A més, segons Roser Capdevila, l’actriu que completa el duet protagonista, la idea és que les visites es puguin concertar a través de l’Oficina de Turisme de Ripoll.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 473 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't