La Fira de la Tòfona de Centelles, que arribava a la 13a edició, es va celebrar aquest dissabte i diumenge. Des de l’Ajuntament, que en són els organitzadors, han volgut seguir la tradició, tot i que amb un enfocament clarament local, ja que només hi havia tres parades a la plaça Major, pel confinament, però es valora que ha estat un èxit.
Enguany la fira va tenir una part virtual i una presencial. Pel que fa a la virtual durant el cap de setmana es va poder viure la Fira de la Tòfona a les xarxes socials de l’Ajuntament de Centelles, on es van passar vídeos en els quals cuiners de renom del col·lectiu Osona Cuina i dels restaurants de Centelles explicaven com cuinen la tòfona als seus establiments, i es van donar receptes senzilles i fàcils per fer a casa. També es va poder visualitzar una demostració de gossos tofonaires a la recerca de tòfones silvestres. Els actes presencials van ser dissabte i diumenge, amb el Mercat de la Tòfona, a la plaça Major, on hi havia l’espai firal amb venda de tòfones i productes trufats.
La tòfona no té un preu fix. Enguany va començar molt baixa, a 50 euros el quilo, i ha anat millorant fins arribar als 180 o 200 euros, segons un buscador habitual. Un dels grans problemes és que els restaurants estan tancats, sobretot els de França. De novembre a mitjan desembre és quan comença la demanda i l’oferta de la tòfona es manté forta, per la qual cosa el preu és mitjà-baix. A mitjan desembre, quan arriba Nadal, Cap d’Any i Reis, el consum creix i el preu de la tòfona negra es posa en màxims de temporada. En general, quan arriba l’any nou amb el gener, la tòfona negra aconsegueix el seu punt de maduració òptim i preus mínims en tota la campanya. Per tant, tot depèn de moltes circumstàncies, però és al gener quan la tòfona té la millor relació qualitat-preu. En la fira es podien trobar tòfones al voltant de 12 euros.
Dissabte es va poder seguir en directe al Casal Macià, amb aforament limitat i sense repartiment de materials cuinats, un taller de cuina amb tòfona i degustació, a càrrec de Cesc Molera, cuiner i professor de l’Escola d’Hostaleria d’Osona, i Fina Vila, estudiosa de la tòfona, coordinat per Toni Carrasco. Molera va explicar que la tòfona combina bé especialment amb ous, mantega i matèries grasses. Els dos dies de la fira, diversos restaurants del poble van oferir plats amb tòfona com es fa els darrers anys.
Tòfona de quilòmetre zero
La 13a Fira de la Tòfona de Centelles va celebrar part de la fira de forma presencial
Notícies relacionades
{{ comment.text }}