EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un 20è Festus que vol continuar sorprenent

El vintè Festus s’allargarà fins diumenge amb unes 25 propostes arriscades i trencadores pels carrers de Torelló

La projecció de Sing Street va donar el tret de sortida a la 20a edició del Festus, el festival d’arts al carrer que es fa a Torelló. Era l’inici simbòlic d’un Festus que arriba a la 20a edició amb el programa ple de propostes artístiques amb espectacles, performances i instal·lacions de les més diverses disciplines. El festival torellonenc sempre s’ha caracteritzat per apostar per propostes arriscades i innovadores i ara està “plenament consolidat”, explicava l’alcalde de Torelló, Santi Vivet, durant la presentació.

Descarrega  Consulta la programació al llibret del Festus

“Això abans era molt més innovador encara. Ara ja és més comú”, explicava el tècnic de Cultura, Pep Tines. I és que el Festus ha estat precursor. Per l’escenari del Festus hi havien passat formacions com Ojos de Brujo, Fundación Tony Manero o M Clan, que va passar-hi la primera edició, dos anys abans encara que sortís el seu èxit més conegut, Carolina.

La intenció per aquesta vintena edició és que el públic assistent “pugui combinar horaris per veure-ho tot”, explica Tines, que creu que la programació d’enguany és “molt completa i equilibrada amb espectacles molt potents”. Gairebé tots els espectacles són gratuïts a excepció del muntatge de circ Brunette Bros, que és un dels espectacles més interessants del programa. Tines també subratllava el muntatge de La Gran Troupe, en el que hi participa la torellonenca Mireia Illamola.

Enguany hi ha 25 espectacles i activitats amb deu concerts entre ells. La jornada d’aquest divendres compta amb més circ, el de Circ Eia, i amb la dansa del coreògraf Diego Sinniger a Liov, una creació a partir de les experiències traumàtiques. Però la protagonista serà sobretot la música amb bandes emergents com Wood, Agost, Museless (Laura Llopart), una de les promeses de l’electrònica a Catalunya, i Cala Vento, que ja van passar fa dos anys pel Festus i ara tornen amb el seu primer disc, Fruto panorama (BCore, 2017).

De l’extensa programació de dissabte, en destaquen propostes com la performance Moat, de Laia Estruch, un solo que s’edita a partir d’un arxiu d’exercicis corporals i vocals que l’artista porta a terme dins d’una estructura de ferro que recorda els jocs infantils dels parcs. En l’àmbit experimental, també destaca Anarchy, la proposta de Societat Doctor Alonso que reparteix entre el públic 40 guitarres, i els traspassa la responsabilitat d’allò que en resulti, sigui soroll o sigui silenci.

En el mateix entorn, els jardins de Vicenç Pujol, serà Readymade Productions qui crearà un bosc en què els assistents crearan sons només amb la punta dels dits, i l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló proposarà la seva pròpia relectura del joc de les cadires. A nivell musical, a banda de les propostes osonenques, destaca el guitarrista Xarim Aresté i el seu segon disc Pomelo, la sueca d’arrels bosnianes Adna com a proposta internacional destacada i els ritmes d’Ominira. En dansa, la coreografia Agua, del ballarí Chey Jurado, que ha creat expressament per a la Plataforma Arts de Carrer, que agrupa més de trenta festivals catalans, des dels grans com el de teatre de Tàrrega o la Fira Mediterrània de Manresa, fins al Festus o d’altres més modestos.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 97 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't