Poliesportiu
Motor
Hoquei
Futbol

Col·laborant amb la FIFA

Ferran Vidal treballa en un projecte per recollir dades automàtiques en els partits de futbol

Des de mitjans de juliol del 2019 el torellonenc Ferran Vidal està col·laborant amb la Federació Internacional de Futbol (FIFA) en un projecte que té com a objectiu democratitzar l’accés a les dades en el món del futbol. Vidal forma part de l’equip d’investigadors del MIT Sports Lab, dins el Massachusetts Institute of Technology, als Estats Units, i des de l’estiu del 2019 està al capdavant d’aquest projecte sobre la tecnologia en el món del futbol. S’ha encarregat d’analitzar “els events” de cada partit. És a dir, “tot allò noticiable en un partit de futbol”. Es tracta, per exemple, de les passades, els xuts, els controls o els gols, entre d’altres, amb l’objectiu d’extreure de forma automàtica diverses dades que ajudin a l’hora de poder treure tot tipus de conclusions. I és que fins ara tot aquest sistema es feia de forma manual. Això vol dir que hi pot haver errors i, tot i que hi ha empreses que disposen de personal per realitzar tasques com aquesta, “és un cost molt elevat. Alhora, totes aquestes dades no s’aconsegueixen de manera immediata”. D’altra banda, en campionats més petits no hi ha empreses que es dediquin a recollir aquestes dades i per tant els clubs no en poden disposar. En aquest sentit, i per millorar aquest procés, la seva tasca consisteix a “ser capaç d’extreure, utilitzant dades de vídeo i dades posicionals, els esdeveniments que descriuen un partit de forma automàtica sense que hi hagi cap humà implicat”. Vidal apunta que “és un tema que la FIFA té necessitat de fa molt temps i per això es va posar en contacte amb MIT Sports Lab per solucionar aquest problema”.

Vidal explica que “basant-me en el fet que el futbol és un joc reglat vaig pensar la idea de fer algoritmes que repliquessin el que serien les normes del futbol”, tenint en compte que els esdeveniments passen quan els jugadors guanyen la possessió (el control de la pilota) o se’n desprenen. Per fer aquesta investigació, Vidal va utilitzar dades de partits de futbol del Mundial de Clubs de la FIFA del 2019: “Els primers mesos no vaig poden avançar perquè els vídeos i les dades que em van donar per analitzar no tenien massa qualitat”.

El passat mes d’octubre va explicar el projecte en una conferència que anualment fa la FIFA sobre recerca, innovació i estàndards en el món del futbol. El torellonenc explica que “l’acollida va ser molt bona, hi ha molt interès per tenir totes aquestes dades recollides de forma automàtica” i es mostra molt satisfet amb els resultats aconseguits fins al moment, “però hem d’acabar de millorar els algorismes per perfeccionar-ho al 100% i per això recollirem noves dades per poder treballar amb més material”. I és que amb la Covid-19 s’han hagut de suspendre molts tornejos en els quals s’haurien pogut recollir moltes dades per estudiar i utilitzar en aquest projecte. L’objectiu és poder-lo posar en marxa, de forma oficial, en el Mundial del 2022 de Qatar. Mentrestant, també es provarà en altres campionats, en format més petit.

LA PREGUNTA

Té previst celebrar el Cap d’Any a fora de casa?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't