Del futbol a la bici

Laura Martí Sellés acaba de firmar el eu primer contracte com a professional del ciclisme

Quan era petita, l’esport principal de la campdevanolenca Laura Martí Sellés era l’esquí alpí, una disciplina que ja practicava el seu germà i, per tant, li venia de família. Ella tenia ganes de jugar a futbol i dels 13 als 22 anys va córrer darrere la pilota amb equips com el Vic o el Manlleu. Amb 23 anys, Martí ja combinava el futbol amb la bicicleta de muntanya i ara acaba de signar el seu primer contracte com a professional del ciclisme. L’any 2020 competia al Club Ciclista Baix Ter Catema, però les dues darreres temporades ho ha fet al Team Groupe Abadie – Le Boulou, un equip de la Division Nationale 1 de França. Martí, que ara té 28 anys, volia prendre’s el ciclisme més seriosament i tenir un entrenador “per créixer”.

L’equip francès es va fixar en ella quan feia el calendari de la Copa Catalana amb el Catema i ella no s’ho va pensar dues vegades a l’hora de fitxar. A més a més, el seu equip l’any que ve passarà a la categoria UCI Pro Tour i serà professional i, per tant, ella també farà el salt.

Les dues darreres temporades han estat les millors. El seu equip, el Team Groupe Abadie – Le Boulou, va aconseguir la tercera posició per equips a la Copa França. Un campionat de set proves que va finalitzar el passat 25 de setembre amb la Mirabelle Classic 2022, un recorregut de 113 quilòmetres en què les ciclistes passaven per un circuit de 18 quilòmetres diverses vegades i després per un circuit final a 38 km/h. Inès Van der Linden, una companya d’equip de Martí, va ser segona després d’escapar-se amb una altra corredora.

D’un pilot de 140 noies, Martí va arribar en 29a posició, a 53 segons de la vencedora. Enguany, la ciclista de Campdevànol ha obtingut bons resultats a la Copa França, com per exemple la victòria general del mallot verd del Tour de Charente-Maritime Feminin –amb dues etapes on va guanyar-lo–, que es dona a la corredora més regular que ha obtingut més punts als esprints. També va aconseguir la desena posició al Classic Féminine Vienne-Nouvelle-Aquitaine. “Anava escapada els últims dos quilòmetres amb una altra noia, però ens va atrapar el pilot quan faltaven 20 metres per acabar”, recorda. Tot i això, l’objectiu de l’equip i de Martí era pujar al podi a la Copa França per equips i ho van assolir. “A més, en la darrera prova vam col·locar cinc corredores al top 30”, destaca.

Enguany, Martí també ha corregut en dues proves de la Copa Catalana amb una victòria parcial i una sisena posició a la Volta Girona. De fet, una companya seva que va anar a totes les curses és qui s’ha emportat la classificació general. “Em vaig posar líder a la segona cursa i hauria pogut guanyar-la, però els objectius de l’equip passaven per la Copa França”, explica. Per Martí, el nivell de França és superior al de Catalunya i de l’Estat espanyol perquè “hi ha més cultura ciclista”. “A França, som un pilot de 120 corredores i totes són bones i tècniques i a Espanya són 150 i el global del pilot és més fluix, però n’hi ha 30 de nivell”, compara.

Per Martí, la seva carrera en el ciclisme tot just ha començat, ja que la seleccionadora catalana, Marta Vilasojana, li va dir que “les noies exploten a partir dels 30 anys i, de fet, les millors del món en tenen entre 36 i 39”. Amb tot, la ciclista campdevanolenca, que ara viu a Girona, ha de compaginar els entrenaments, que els fa a la tarda, amb la feina, al matí. “M’ho puc combinar bé”, assegura.

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 427 persones.