Toni Bou guanya la prova del Campionat del Món de trial de Tona

El pilot de Montesa Toni Bou va guanyar aquest diumenge a Tona la prova del Campionat del Món de trial que el deixa a un sol pas de proclamar-se un any més campió mundial.

06/09/2009

El pilot de Montesa Toni Bou està a un punt de la glòria. Un punt que, si no hi ha cap cataclisme, aconseguirà en l’última prova del Mundial de trial a l’aire lliure que es disputarà als Alps francesos diumenge vinent i que li suposarà el tercer títol mundial consecutiu.

Aquest diumenge, a Tona, on ja va quedar campió d’Espanya fa dos anys, Bou va fer una demostració de conducció sobre un terreny de pedra laminada i seca que li va suposar la victòria a la penúltima prova del Mundial, amb només 21 punts i, sobretot, sent l’únic que va sortir airós d’alguna de les zones més complicades del recorregut, com la dotzena. Darrere d’ell, el japonès i company d’equip Takahisa Fujinami i el català Jeroni Fajardo (Beta) van completar el podi.

El perseguidor de Bou en la general, Adam Raga, va haver de consolar-se amb el quart lloc després de patir més del compte a causa de l’operació de genoll a què es va sotmetre recentment. El santperenc Marc Freixa (Gas Gas) va fer un sisè lloc després de completar una bona primera passada i tenir més problemes a la segona.

La matinal de sol i calor –que van aguantar estoicament unes 20.000 persones dalt dels marges i els serrats dels boscos pròxims a Tona– va fer que els pilots que es van congregar a Tona haguessin de competir en un terreny marcat per la dificultat. Uns terrers que es degraden molt pel tipus de pissarra que hi ha, i això “fa que els pilots s’ho agafin amb calma, esperen veure el rival i llavors van collats de temps”, explicava el director de la cursa i president del Motoclub Tona, Joaquim Terricabras.

La majoria de pilots del Mundial van coincidir amb les valoracions del director de la cursa i el final de la primera volta ja va deixar força palès els qui lluitarien per la victòria final: una vegada passades les 15 zones per primer cop, a Bou i Fujinami només els va separar els tres punts de més que el japonès va obtenir a la zona 6, l’inici del tram més complicat del recorregut, que anava fins a la 12.

Tot i que al final de la primera volta Raga trepitjava els talons al líder del Mundial i hagués permès posar una mica més d’emoció a la prova francesa de la setmana vinent, una fantàstica segona volta de Jeroni Fajardo –amb només una penalització màxima i deu zeros– va expulsar Raga del tercer lloc i el va deixar sense podi. Freixa, per la seva banda, va fer el contrari que Fajardo i, tot i fer una bona primera volta, va tenir força problemes en la segona, sobretot entre la zona 6 i la 11.

Per la seva banda, en el campionat júnior, el pilot de Molló Francesc Moret va ser tercer –vuitè a la general–, tot i que al final de la prova el mateix pilot era força escèptic de la possibilitat de fer podi a causa de dos errors comesos en la segona volta, a les zones 4 i 13. Primer, li ha marxat la moto del darrere en un biaix, mentre que a la 13 ha patinat en una de les rampes on calia marcar millor els girs si no volies que la moto perdés tracció.

Trial de Tona. Absolut
1.- Toni Bou (Montesa) 21 punts
2.- Takahisa Fujinami (Montesa) 29 punts
3.- Jeroni Fajardo (Beta) 42 punts
4.- Adam Raga (Gas Gas) 43 punts
6.- Marc Freixa (Gas Gas) 72 punts

Campionat del Món: 1. T. Bou (Catalunya), 187 punts; 2. A. Raga (Catalunya), 168; 3. T. Fujinami (Japó), 130; 4. J. Fajardo (Catalunya), 121; 8. M. Freixa (Catalunya), 86.