Minuts abans de les deu del matí al recinte firal d’El Sucre de Vic hi accedien les últimes persones que no s’han volgut perdre els primers compassos del Trufforum Vic 2024. A l’interior de les instal·lacions -on fins diumenge s’hi desplegarà la proposta- s’hi aplegaven ja una seixantena dels dos-cents alumnes d’escoles d’hostaleria de la província de Barcelona que s’espera que entre avui i demà passin per la capital osonenca per participar a l’Acadèmia de la Tòfona. Des d’aquest punt de la fira, ubicada a pocs metres de l’espai expositiu, encara en fase muntatge, els donava la benvinguda el director del Trufforun, Daniel Oliach, i la presidenta de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya, Carme Vivó. Amb els seus parlaments arrencava la primera jornada d’una trobada que per sisè any consecutiu se celebra a Vic amb un objectiu donar la màxima difusió als valors i la cultura de la tòfona.
Després de visionar ‘El misteri de la tòfona’, un documental que explica la història de la tòfona negra a Catalunya, qui ha agafat les rendes de l’Acadèmia ha estat Pere Muxí. Cara visible de SoTaTerra, Muxí s’ha convertit en un dels productors ecològics de tòfona de referència del panorama català. Amb les seves explicacions, els alumnes s’han pogut endinsar en les intimitats d’un producte que intenta sobreviure al context de sequera actual.
La programació professional del Trufforum continuarà demà divendres. A les vuit del vespre, i en el marc de la sessió inaugural, Joan Roca, xef del Celler de Can Roca, rebrà el premi d’Ambaixador d’Honor de la Tòfona 2024. Serà ell qui donarà el tret de sortida a la programació general de la proposta que fins diumenge acollirà, entre d’altres, el mercat de la tòfona, la zona experimental ‘xics & tòfona’ o el clàssic dels clàssics: el campionat de Catalunya de gossos tofonaires.