EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Eleccions Madrid 2021: La tensió política esclata

El constant escenari de tensió política en aquesta època de pandèmia provoca noves eleccions a la Comunitat de Madrid


29/03/2021

Tomás Barril i Carlos Cayuela. Vic

El passat 10 de març, davant la moció presentada a Múrcia per part del PSOE i Ciutadans, la presidenta de la Comunitat de Madrid Isabel Díaz Ayuso va destituir els sis consellers de Ciutadans del seu govern, va ordenar la dissolució de l’Assemblea i va convocar eleccions pel 4 de maig. Tot i els intents de Más País i PSOE, partits que el mateix dia d’aquest anunci van presentar una moció de censura en considerar que l’ordre d’Ayuso no entraria en vigor fins que aquella setmana es publiqués el butlletí oficial regional, aquestes eleccions se celebraran.

Ayuso va comunicar que va prendre aquesta decisió per frenar una possible rèplica del que va passar a Múrcia a la comunitat central de l’estat: “La inestabilitat provocada per PSOE i Cs a Múrcia, i durant llarg temps en altres autonomies i altres ajuntaments de Madrid, ens ha portat a aquesta situació. En definitiva, no puc permetre que Madrid perdi la seva llibertat” va afirmar la presidenta del Partit Popular. De fet, ha recalcat el missatge de llibertat gairebé com a lema de campanya en dues situacions.

“Socialismo o libertad”, un missatge que, cinc dies després, va recuperar davant un nou escenari: Pablo Iglesias va anunciar que deixava el càrrec de vicepresident del Govern Espanyol per encapçalar la seva formació política, Unidas Podemos, a les eleccions madrilenyes: “Hem decidit que, si els inscrits volen, em presentaré a les eleccions del pròxim 4 de maig en la Comunitat de Madrid. Un militant ha de ser allà on és més útil a cada moment. Tingueu per segur que posaré tot el que he après aquests anys per construir una candidatura d’esquerres forta i àmplia per a impedir que la ultradreta s’apoderi de les nostres institucions” va explicar Iglesias en un comunicat difós el 15 de març. Davant aquests fets, Ayuso va recuperar el tweet “Socialismo o Libertad”, i ho va transformar en un nou lema.

Com valora la ciutadania tanta tensió política en un moment tan complicat?

El transcurs d’aquestes eleccions des de l’anunci d’Ayuso el 10 de març ha sigut, lògicament, molt mediàtic. Aquestes eleccions amb lemes com “comunismo o libertad” s’han convertit en un nou capítol de la política nacional.

A causa d’aquestes tensions polítiques cada vegada més grans i més orientades a un show que a fer realment política, tenint en compte que la situació de pandèmia que està passant el país i el món és molt complicat, ¿com reacciona la població? Davant aquest fet, Maria Milán García, Investigadora del projecte “Comunicació Científica i Divulgació en la Transferència del Coneixement en la Universitat”, i de la Universitat Complutense de Madrid, ha publicat un article a The Conversation analitzant les reaccions de la població i els possibles efectes d’aquestes eleccions mitjançant una entrevista realitzada a Maria José Canel, Catedràtica de Comunicació Política i del Sector Públic a la Universitat Complutense de Madrid.

Una població desencantada amb la política

“En els últims anys s’ha produït un distanciament dels ciutadans respecte a la política i a tot el que tingui a veure amb ella” afirma María José Canel, responent a una pregunta de María Milán on diu que, segons l’últim baròmetre del CIS, la meitat de la població no sent simpatia respecte a cap partit. Canel, en la línia de les declaracions anteriors, considera que aquest nou capítol de les eleccions madrilenyes no girarà aquest panorama negatiu per la política, sinó que l’agreujarà: “Comença en la crisi econòmica de 2008, continua amb els casos de corrupció que han anat apareixent i ara s’afegeix també la crisi de la pandèmia de la COVID-19, que està fent que els ciutadans avaluïn negativament la capacitat de gestió. El que ha passat en les últimes setmanes, i en els últims dies, amb les pugnes entre els polítics, està suposant al ciutadà un contrast entre el discurs polític i els problemes reals que està travessant la població. Això fa que el desinterès sigui major“.

Així mateix, la politòloga valora que arran del 2008, el poble va deixar de votar per partidisme i la història familiar i es va començar a fixar més en els resultats de gestió. “Ara ja no només es valora la gestió econòmica, sinó també la gestió sanitària”, recorda Canel. A Madrid això es veurà reflectit a través de la bona gestió, segons les dades, de Díaz Ayuso. Cert és que encara que les mesures hagin estat durament criticades, són “de les úniques a Europa orientades a protegir la salut i l’economia, tractant de trobar el punt d’equilibri. Els números sembla que li han donat la raó”.

Aquest vot cap a Ayuso es podría tornar transversal, com votants socialistes, “amos de bars que consideren que els ha salvat el negoci”, incideix Canel. Un altre mercat de votants a què podrà accedir l’expresidenta de la comunitat de Madrid és el dels gairebé 600.000 votants de Cs. D’altra banda, Canel valora que Unides Podem també guanyarà força a Madrid, al ser “el seu bastió principal“. “L’estratègia d’Iglesias és inmolar-se per frenar la dreta”.

Finalment, hi hauria un transvasament de votants de PSOE que passarien a PP com a càstig per la gestió de la pandèmia, així com “el pes que ha deixat a Podemos en el Govern, tot i que el càstig del votant socialista es reflectirà més aviat com a abstenció” valora la politòloga.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 896 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't