EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La mediació i el repte de la cohesió ciutadana

Sovint acostumem a voler fer valer els nostres interessos sense acceptar que n’hi ha altres de diferents que no ens suposen una amenaça

El 9 Nou
03/04/2019
Vic

Viqui Terricabras  Advocada i mediadora – Esquerra Vic

En una ciutat del segle XXI, els mediadors hi tenen un paper essencial. Al Vic amable i cohesionat que volem construir, la mediació és la clau per al benestar, la pau i la justícia.

La mediació és un mètode alternatiu de resolució de conflictes –no judicial, de caràcter voluntari i confidencial– que té com a objectiu principal facilitar la comunicació entre les persones. Amb l’ajuda d’una persona mediadora, que actua d’una manera imparcial i neutral, les parts implicades poden gestionar per si mateixes una solució al conflicte que els afecta. I si la problemàtica és jurídica, reben l’assessorament d’un advocat o advocada.

Sovint acostumem a voler fer valer els nostres interessos sense acceptar que n’hi ha altres de diferents que no ens suposen una amenaça. En lloc de parlar i escoltar les altres opcions, ens enroquem en la nostra posició, obviant que sovint el problema rau només en punts de vista diferents. És evident que, d’aquesta manera, només aconseguim fer més gran la distància entre les persones, com ara familiars, veïns o companys de feina, i amb tots aquells amb qui mantenim una relació continuada. La persona mediadora ens ajudarà a comunicar-nos i que siguem nosaltres mateixos que decidim com volem resoldre la situació, sense jutjar-nos ni posicionar-se.

Sens dubte, fer servir un sistema alternatiu de resolució de conflictes com la mediació suposa molts avantatges per als ciutadans, entre els quals destaquen els següents. En primer lloc, una disminució d’hostilitat, ja que facilita mantenir les relacions entres les parts en conflicte, el que anomenen l’efecte win-win, un acord consensuat en què tots hi guanyen. En segon lloc, la confidencialitat, que confereix seguretat a les parts ja que no es farà públic allò que es discuteixi durant les sessions de mediació. En tercer lloc, suposa un estalvi de temps, ja que les parts poden resoldre el seu conflicte de forma més ràpida respecte a altres vies de resolució de conflictes convencionals més rígides, o saturades. I finalment, és versàtil, és a dir, es pot aplicar a un ventall molt ampli de conflictes, excepte en casos on hi ha hagut violència de gènere, ja que en aquests casos es considera que no hi ha una situació d’igualtat entre les parts.

Així doncs, si bé l’objectiu de la mediació és aconseguir acords, no fer-ho no suposa un fracàs, ja que les parts que hi intervenen mai no hi perden. Efectivament, la mediació genera un espai de diàleg i respecte que no intensifica el problema sinó que només el pot minvar o extingir. Alhora, s’ha comprovat que la mediació fa que les solucions siguin més duradores, en la mesura que l’acord ha estat consensuat per les parts i no imposat per una persona externa al conflicte. En definitiva, doncs, la mediació fomenta la cultura pactista i pacifista de les relacions personals entre les persones i millora notablement la convivència.

Per tot això, la mediació és una aposta per la democràcia, una aposta de justícia i de pau social, ja que les parts afectades aprenen el valor d’escoltar i d’expressar-se, incorporant així la cultura de la col·laboració i el consens. Per tant, com no pot ser d’una altra manera, la mediació serà una aposta essencial del nostre grup municipal d’Esquerra Republicana a Vic, que ja va liderar la Regidoria de Convivència i Seguretat durant una legislatura amb la figura d’en Joan Ballana al capdavant, amb un èxit reconegut per tothom.

A la nostra ciutat comptem amb excel·lents mediadors la tasca dels quals completa l’atenció ciutadana que presten el síndic, els agents cívics i els policies de proximitat. La funció bàsica de tots ells és aconseguir una convivència de qualitat que és clau pel benestar de la nostra societat, una societat cada cop més complexa i multidimensional, en constant i vertiginosa evolució. Si volem una ciutat amable on la convivència sigui sinònim de compartir espais i experiències, de posar sobre la taula problemes i conflictes, de debatre’ls per consensuar-ne solucions, d’arribar a acords que ens facin millors conjuntament, es fa del tot necessari potenciar i coordinar els equips d’atenció ciutadana formats pel síndic, mediadors, agents cívics i policies de proximitat. Una necessitat que no podem obviar i a la qual cal donar resposta.

LA PREGUNTA

Laporta ha de destituir Xavi?

En aquesta enquesta han votat 195 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't