Un pacte entre Units per Gurb-AM i el grup d’Independents va donar l’alcaldia de la població a la força vinculada a ERC. L’acord enviava a l’oposició el partit guanyador, Junts per Gurb. El nou alcalde, Josep Casassas, va repassar l’arrencada del mandat a l’Angle obert d’EL 9 TV. A continuació, en reproduïm un extracte.
Hi havia diverses opcions de pacte per formar govern i l’entesa es va produir amb els Independents. Per què?
Tot i que Junts per Gurb havia guanyat les eleccions, vam entendre que els resultats i la gent demanaven un canvi. Vam negociar amb els Independents i amb Junts per Gurb, i al final la via possible per fer realitat el canvi es va aconseguir amb els Independents.
En l’anterior mandat, sense cap necessitat Junts per Gurb els va oferir entrar al govern. Entén que estiguin dolguts?
Sí, ho entenc. Segurament a tots ens agrada estar al govern, no pel fet de ser-hi sinó per fer el màxim de coses per Gurb. Entenc que estiguin dolguts, però també és cert que els resultats obrien la porta a aquesta possibilitat, que és legítima.
Parlem de projectes. A Gurb falta habitatge de lloguer assequible i pel jovent?
Sí, cal habitatge de lloguer assequible perquè el jovent no hagi de marxar i també per a la gent gran. Per a persones que es vulguin acostar al nucli urbà i així tenir els serveis més a prop. Tots els grups tenim clara la zona on s’han de fer els habitatges, que és Ca l’Arqués. Ho tenim a punt per desenvolupar, però ens falta un tràmit administratiu per avançar. Un cop es pugui urbanitzar aquesta zona, l’Ajuntament podrà recepcionar els terrenys i començar el projecte per disposar de nous habitatges assequibles al municipi.
Hi ha calendari?
Esperem desencallar aquest tràmit administratiu que ens falta a finals d’aquest any o principis del vinent. Després caldrà fer la parcel·lació definitiva, que és un tràmit de ple, i començar les obres. Crec que fins al 2021 no es podrà arrencar tot plegat. Soc optimista i comencem a veure la llum al final del túnel.
El tràmit administratiu que tenen pendent és amb l’Agència Catalana de l’Aigua?
Sí, estem pendents de pagar una taxa per connexió de sanejament. Una connexió de clavegueram que abans es pagava a mesura que urbanitzaves i ara la demanen tota de cop. El problema el tenim en com financem aquesta taxa. Estem mirant de trobar una fórmula que sigui satisfactòria per a tots.
“L’ACA demana una taxa de 400.000 euros i n’estem negociant el pagament”
De quin import parlem?
Uns 400.000 euros. Estem intentant que ajornin el pagament únic i que la puguem finançar.
A sobre la taula també hi ha altres projectes com la piscina municipal. La faran?
Nosaltres sempre hem dit que la piscina, si no posa en risc inversions prioritàries com pot ser la construcció d’habitatge de lloguer assequible, la intentarem fer. En el moment que posi en risc inversions que creiem més importants, doncs ens ho plantejarem. Per tant, la idea és fer-la si no condiciona el projecte dels habitatges.
Així doncs, ara mateix estarien més pel no a la piscina a l’espera de desencallar el projecte de l’habitatge?
Exacte. Per nosaltres l’habitatge és la principal prioritat. Ho volem desencallar, i quan ho haguem fet ja veurem si es pot fer la piscina.
En la campanya electoral deien de prendre la decisió a través d’una consulta?
És una opció, perquè és cert que la piscina genera debat al municipi. D’una banda, hi ha molts habitatges que tenen piscina en els seus domicilis, i per tant diuen que no cal; de l’altra, hi ha la idea que sigui un element cohesionador i sociabilitzador de Gurb. Una consulta seria una bona opció per decidir si cal fer-la o no.
Parlem de connexions. Per Gurb hi passava el projecte de la Diputació de Barcelona de fer un carril per a bicicletes i vianants que uneixi Vic i Manlleu. Saben quan començarà?
Encara no hem rebut la comunicació de quan començaran les obres, però sí que consta que s’ha aprovat fer la primera fase. Seria la connexió entre la sortida de Vic i la rotonda de la Cabra. Això està aprovat i ha de començar en breu. El projecte anirà endavant.
Tornant al dia a dia del poble, aquest novembre han aprovat les peticions de subvencions al Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC). Què hi demanen?
Hem demanat cinc projectes. Un és l’endegament del rec del Romeu. És una zona plana i hi ha risc d’inundabilitat. El rec del Romeu i el de l’Esperança es troben a la zona de les discoteques, i quan hi ha fortes pluges s’hi acumula molta aigua. El projecte preveu canalitzar i dotar de més amplada i fondària aquest rec. També es vol fer una nova àrea de recollida de deixalles a la zona d’habitatges disseminats. Volem restringir els accessos només als veïns i així evitar el turisme de deixalles. Per últim, volem construir un nou dipòsit d’abastament d’aigua al Serrat de Palau, fer la connexió del clavegueram de la zona esportiva al col·lector i canviar la gespa artificial del camp de futbol.
Al municipi també han hagut de fer front a la problemàtica dels robatoris. Instal·laran càmeres?
Hem entrat a una prova pilot del Departament d’Interior per implementar càmeres amb lector de matrícules a les entrades del municipi. Estem fent la licitació de la instal·lació de les càmeres, i un cop feta la instal·lació és posarà en funcionament.
“Instal·larem càmeres a les entrades de Gurb per evitar robatoris”
On es posaran?
Tenim estudiat on hem de posar les càmeres per cobrir les entrades i sortides de la zona més urbana del municipi. Al final, amb aquesta ubicació també acabarem cobrint diferents vies de comunicació que porten cap a diversos punts del municipi. Quan el sistema detecta moviments estranys avisa el 112 i s’activen els protocols que pertoquen. És un procediment pactat amb els Mossos. Si fem la licitació per instal·lar les càmeres en breu, crec que durant el primer semestre del 2020 podran entrar en funcionament.
Acabem amb un tema recurrent com és la convivència entre l’oci i els veïns a la Creu de Gurb. Què s’hi pot fer?
Alguna persona em va comentar a tall de broma que la Creu de Gurb és el gimnàs de Vic. És així, i genera un impacte a l’entorn. Un impacte ambiental, ja que els camins s’estan degradant més del compte, i també al veïnatge. Cal ser cívic i per exemple no aparcar fora de les zones habilitades. Fer-ho pot generar problemes al pas de vehicles agrícoles i fins i tot als d’emergències. Estem pendents de fer una reunió amb l’Ajuntament de Vic i la Unió Excursionista de Vic per pensar mesures i millorar l’efecte de tanta utilització d’aquest espai.
En el cas de l’aparcament, tenen alguna idea concreta?
N’hi pot haver de diferents. Des de posar un vigilant els dies de més afluència, passant per ampliar l’aparcament o eliminar-lo i fer aparcar en un altre punt. Cal buscar solucions entre usuaris i veïns de la zona.
{{ comment.text }}