QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les obres per confinar les pudors de Fervosa, pendents de tràmits administratius

Cal una modificació urbanística que l’equip de govern preveu portar al ple del mes que ve

Les obres a la planta de compostatge de Fervosa continuen pendents de tràmits administratius. Fonts de l’empresa asseguren que tenen a punt el projecte per cobrir la zona on es reben els residus i la d’emmagatzematge final, però estan a l’espera d’una modificació urbanística que l’equip de govern preveu portar a votació al ple del mes que ve. Després encara faltarà l’autorització definitiva d’Urbanisme de la Generalitat.

Amb el confinament d’aquestes dues fases s’haurien de reduir les pudors que afecten els veïns del barri de Gràcia, una problemàtica que l’empresa arrossega des de fa més de vint anys malgrat que “intentem fer-ho tot millor que mai”. El tràmit immediat que ha de resoldre l’Ajuntament, segons Fervosa des d’abans de les eleccions, és la modificació urbanística per permetre l’execució de les obres en sòl rústic, una qualificació que el mateix regidor d’Urbanisme, Enric Vilaregut, reconeix que “implica una protecció molt alta”.

Tot i això, després que les queixes per les pudors tornessin a aflorar el juliol de l’any passat, haurà transcorregut un altre estiu. I l’alcalde, Àlex Garrido, ha estat el primer a fer notar el seu malestar. En una piulada a Twitter a principis d’agost apuntava que, “malgrat els precs, mai com aquest any els episodis de pudors han estat tan intensos i freqüents. Sovint l’empresa ho atribuïa a la pluja. Potser s’hauria d’atribuir a sobreproducció, deixadesa i molta falta de respecte”.

Segons un estudi encarregat per Fervosa el juny del 2017, principalment hi ha tres fenòmens que contribueixen a propagar les olors: la velocitat del vent, la seva direcció i la humitat. Quan aquestes condicions es combinen amb altes temperatures i pluges, cosa que passa sobretot a l’estiu i la primavera, les pudors s’intensifiquen. El mateix estudi també va localitzar diverses rutes de dispersió en funció de les hores del dia: impacte directe a Manlleu entre les 7 i les 11 del matí quan el vent bufa a més de 8 quilòmetres per hora; a Torelló entre el migdia i les 9 del vespre, i una altra vegada a Manlleu durant la nit i malgrat que a la planta no hi ha activitat. Vilaregut hi afegeix que “les pudors haurien de donar directament a la Benvinguda i, en canvi, van a Gràcia. Semblaria que el Torrent del Poquí les arrossega”. Apunta, en aquest sentit, que caldria “començar a estudiar les condicions climàtiques diferents que té Manlleu, perquè hi ha alguna cosa que és estranya. Corrents atmosfèrics o de circulació que no sabem veure i que ens provoquen situacions de concentració de contaminants com el benzopirè o dispersions que no controlem”.

Fervosa, fundada el 1992, es dedica al tractament de residus orgànics provinents de l’activitat ramadera, la indústria agroalimentària o, entre altres, el fang que generen les depuradores urbanes. Les parts que està previst cobrir són les que ara mateix no compten amb lones de Gore Cover: la part de la recepció dels residus, quan es barregen amb altra matèria orgànica, i la fase final, quan s’emmagatzema i es deixa madurar el compost.

LA PREGUNTA

Està a favor de l’ampliació de l’aeroport del Prat?

En aquesta enquesta han votat 317 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't