Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

L’escorxador per a animals de caça de Ribes de Freser tornarà a obrir a l’agost

L’empresa que l’explotarà, Senglar de Girona, ja té un altre escorxador i una sala de desfer a Fornells

Al mes d’agost, just abans que comenci la temporada de caça, ja funcionarà l’escorxador de Ribes de Freser per a animals de caça. L’Ajuntament en va adjudicar la concessió a la Federació Catalana de Caça de Girona, l’única que es va presentar al concurs, l’octubre de l’any 2016. Després de fer-hi les inversions necessàries per funcionar, l’explotació la tindrà l’empresa Senglar de Girona, que ja té un altre escorxador i una sala de desfer a Fornells de la Selva (Gironès).

El gerent, Arnau Padrosa, explica que obriran un mes abans de la temporada “per comprovar que tot funcioni bé”. En aquest edifici, que té una superfície construïda de 730 metres quadrats dels quals l’escorxador n’ocupa 385, s’hi farà la primera part del procés de tractament de l’animal mort. “A Ribes s’hi entraran els animals, es farà la visceració traient la part afectada pel tret i una inspecció veterinària per evitar els que estan malalts, a més de la refrigeració”, explica Padrosa, que afegeix que després ja es portaran a Fornells, on es transformen en carn.
Aquest equipament ja havia funcionat anys enrere com a escorxador tant d’animals de caça com de la resta per part dels carnissers de Ribes. Ara, però, es va valorar que fos només per a animals de caça, perquè hi ha sobrepoblació sobretot de porcs senglars, tot i que també es recolliran cérvols. Podrà acollir animals de comarques veïnes al Ripollès.

A la província de Barcelona només funciona un escorxador, el del Montseny, que fa tres anys es va ampliar i ja mata, quan és temporada alta, 100 senglars al dia. També en porta l’explotació l’empresa Senglar de Girona. D’altra banda, l’empresa de Seva Càrniques Llorà és de les poques que té sala de desfer i comercialitza la carn.

“No hi ha l’hàbit cultural de consumir carn de caça”

Hi ha molts senglars, però poc costum de consumir-ne la carn. Ho diu Tordera, que assegura que el mercat està saturat perquè “no hi ha l’hàbit cultural de consumir carn de caça” i l’exportació no és fàcil perquè “a Polònia la darrera temporada n’han matat 600.000; a Alemanya, 575.000, i a França, al voltant de 400.000”. Per tant, ja tenen suficient carn per al seu mercat. A Catalunya n’hi ha uns 35.000 i a la seva empresa gestionen al voltant d’11.000 peces de caça a l’any. Augura un augment de senglars aquesta temporada. Segons ell, hi ha moltes decisions que pren l’administració sobre les quals “no podem intercedir”, tot i que assegura que des de l’empresa es donen totes les garanties sobre la carn que tracten.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.