EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Capgirem Vic i el PSC valoren l’educació i els serveis a Vic

Queda pràcticament un any perquè hi hagi eleccions municipals. L’actualitat està marcada per les vagues i reivindicacions dins l’àmbit de l’educació. Parlem amb Carme Tena, regidora del PSC de Vic i amb la Carla Dinarès, regidora de Capgirem Vic, dos grups de l’oposició, que ens parlen de l’educació i serveis.


25/03/2022
Vic

Aniol Puigvert i Braian Queralt, Vic

Queda pràcticament un any perquè hi hagi eleccions municipals. L’actualitat està marcada per les vagues i reivindicacions dins l’àmbit de l’educació. Parlem amb Carme Tena, regidora del PSC de Vic i amb la Carla Dinarès, regidora de Capgirem Vic, dos grups de l’oposició, que ens parlen de l’educació i serveis.   Dos dels temes més rellevants dins la política. Educació, que sempre s’hi té un punt de mira especial. Serveis, on els municipis posen més èmfasi, ja que l’objectiu de l’alcalde és posar a disposició dels habitants tots els serveis possibles disponible. 

Educació, què no agrada i que farien?

L’educació és un dels temes més considerables de la política, ja no municipal, perquè poca cosa hi tenen a fer, sinó política en general. Al final, els alcaldes i regidors de Catalunya, tenen molt poques, per no dir cap, competències dins l’àmbit de l’educació.

Per posar en context, actualment, els centres educatius estan vivint moments complicats. En els últims dies hi ha hagut dues aturades, una de diversos dies, i l’altre va ser el 23 de març, això sí per coses diferents, però defensant sempre l’educació. Des del professorat tenen clar que les reivindicacions que difonen són pel calendari escolar, i la no consulta cap als centres educatius. L’altra vaga del dimecres passat, ve condicionada pels nous currículums, les retallades dels últims anys i la implantació del 25% mínim de classes en castellà.

Des del PSC de Vic, i en concret la seva regidora creuen que “respecte a la vaga del professorat convocada per les novetats que la Generalitat de Catalunya ha adoptat pel curs que ve escolar 2022-2023. Lamentem que s’hagi portat a terme aquesta decisió sense cap diàleg ni consens amb la comunitat educativa”.

I també creuen que, dins l’àmbit familiar i posant-se en el lloc de les famílies que “no s’ha tingut en compte la conciliació de les famílies i com pot perjudicar a aquelles famílies amb pocs recursos per poder pagar el servei d’acollida i extraescolars. I que aquesta decisió no aporta millores en termes pedagògics”.

Entrant en temes d’educació local a Osona, i més concretament a Vic, dels quals tindran una transcendència important de cares l’any que ve, el grup de l’oposició, Capgirem Vic, amb la seva regidora Carla Dinarès han defensat i s’han posicionat en contra que” volem que s’acabin els concerts privats de les escoles, estem en contra del tractament per igual de les públiques i les privades.”

També han volgut mostrar èmfasi amb el tema de la segregació a Vic, on el grup de l’oposició ha estat molt clar: “Hi ha una preocupant segregació escolar a Vic. A part, no només és educació, sinó que hi ha molta segregació social i habitacional. Si ara mateix es fes un estudi a Vic del sistema escolar és molt evident que hi hauria una segregació escolar molt important i preocupant.”

En tema serveis, que és el que farien els partits de l’oposició?

Els serveis són un tema important dins la política municipal. Tal com hem dit anteriorment, cada cop s’apropen més les eleccions municipals del 2023, i és per això, que els ajuntaments, particularment a Vic es vol posar mà a l’obra en aquest qüestió.

Dintre dels grups de l’oposició es mostren molt participatius en el context de proposar diverses millores en els serveis de Vic i Osona. Primerament, el PSC de Vic té idees clares a millorar fins a les eleccions del 2023, on hi mostren molta prioritat. El primer és sobre el Consorci Hospitalari de Vic on s’esmenta que “i a banda del servei sanitari que és un dels més rellevants i s’hauria de recuperar el prestigi que va tenir en el seu moment l’Hospital General de Vic ara Consorci Hospitalari de Vic”. A més també es mostren preocupats i des del partit voldrien aconseguir el desdoblament de l’R3 que insisteixen que hi treballen des de fa temps “des del partit dels socialistes treballa des de fa temps per aconseguir aquest desdoblament que a poc a poc es va materialitzant i que sigui una realitat estar ben connectats amb Barcelona, però també la resta de la Comarca”.

Finalment, posen molt d’èmfasi amb jutjats penals a Vic. Creuen que és un problema important per una ciutat com Vic, no tenir uns jutjats penals propis i que hagin de fer desplaçament. La regidora del PSC es mostra contundent amb aquest problema: “Un punt greu que té Vic i la Comarca d’Osona, és la manca d’un Jutjat Penal que des del 2003 està concedit però no implementat. I això crea un greuge molt considerable al ciutadà, advocats i Mossos d’Esquadra, haver de desplaçar-se fins a Manresa que és on estan els Jutjats Penals que ens corresponen per demarcació”.

Des de l’altra grup de l’oposició, Capgirem Vic també tenen projectes pensats en cas que agafessin l’alcaldia de Vic. La seva regidora, Carla Dinarès, s’ha mostrat contundent en quatre aspectes que no agraden des de l’oposició i que canviarien. Insisteix molt és en que l’Ajuntament de Vic hauria de licitar els serveis de forma directa i no en empreses privades. A més també, creu que l’aigua i el servei del tanatori s’hauria de desprivatitzar: ” l’aigua està privatitzada des de l’època del franquisme, a Aigües Vic, i és una cosa que s’hauria de canviar. A més, el servei del tanatori també està privatitzat i has de pagar mínim 3.000 euros per enterrar a un familiar”.

Finalment, Capgirem Vic, vol “apostar per una empresa energètica pública. Des de l’ajuntament és molt complicat, però ho estan treballant des del Parlament per fer que el pagament de la llum estigui més regularitzat i el preu no canviï tant”.

Els dos grups de l’oposició han donat varies idees i propostes per dur a terme durant el pròxim mandat. Veurem què passa a les eleccions del 2023 i si en cas que guanyés un d’aquests dos partits l’alcaldia següent, s’hauria de veure si es compleixen els requisits que expressen o no.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 510 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't